Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanţare europeană de peste 11 mil. lei pentru modernizarea și dotarea UPU-SMURD Zalău

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU-SMURD) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău va fi extinsă, modernizată şi dotată cu aparatură performantă în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare totală de peste 11 milioane de lei, implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj.

Consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate, în cadrul unei şedinţe extraordinare ce a avut loc miercuri, proiectul “Extindere, modernizare şi dotare UPU-SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău”, în vedere finanţării acestuia în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, valoarea totală fiind estimată la 11.433.417 lei, din care valoarea eligibilă 6.761.000 lei.

Preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, a precizat că spitalul din Zalău face parte din unităţile medicale selectate de Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea unor astfel de proiecte, dar că valoarea nerambursabilă acoperă doar 40% din necesar, diferenţa urmând a fi acoperită de administraţia judeţeană.

“Ministerul Sănătăţii a selectat 33 de spitale de urgenţă din ţară pentru a se califica la extinderea şi modernizarea unităţilor de primiri urgenţe. Prin urmare este un proiect necompetitiv. Valoare nerambursabilă a proiectului este de maxim un milion şi jumătate de euro. După cum vedeţi, există o componentă neeligibilă a proiectului aproape 40%. Am adoptat o soluţie datorită faptului că, spre deosebire de alte situaţii din ţară, UPU a fost modernizată în două etape la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în spaţiile deja existente. Prin acest proiect, practic spaţiul se dublează, iar în partea de dotare am optat pentru varianta în care să transferăm cât mai multe posibilităţi de investigaţie medicală în UPU. În dotări există inclusiv un computer tomograf, aparate de radiologie şi o dotare completă a tuturor cabinetelor, inclusiv a celui de Pediatrie, şi un laborator care poate să dea într-un timp foarte scurt rezultatele pentru persoanele care se adresează UPU. Aveam două variante: să facem un proiect mai mic, în valoare de un milion şi jumătate de euro, cât este valoarea eligibilă, sau să facem un proiect complet, care să rezolve o problemă pe termen lung, şi am ales cea de-a doua variantă”, a precizat Tiberiu Marc, potrivit Agerpres.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre aprobat în perioada 2006-2012 au fost realizate intervenţii în cadrul UPU în două etape. În prima etapă, 2006 – 2010, s-a realizat reorganizarea spaţiului existent, funcţiunile şi cabinetele fiind însă gândite în limitele existente, nefiind posibilă la acea vreme, din lipsa spaţiului şi a fondurilor necesare, respectarea în totalitate a circuitelor prevăzute de legislaţia în domeniu.

În etapa a II-a, 2010 – 2012, s-a realizat accesibilitatea în UPU pentru ambulanţe, dar şi pentru celelalte categorii de autovehicule şi accese pietonale, deoarece nu exista acces corespunzător pentru ambulanţele de tip nou, ce depăşeau gabaritul existent al construcţiei, şi s-a creat, de asemenea, o zonă de aşteptare pentru sectorul UPU pediatric.

La acel moment, din cadrul structurii organizatorice a UPU nu făcea parte integrantă şi componenta SMURD.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

The company Facilities Management Services forecasts a 115% increase in turnover for 2018

Articolul următor

Banat IT Autumn BBQ, la a cincea ediţie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share