Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ICE WINE made by Jidvei – Prima recoltă de struguri pentru ”Vinul de gheață”, după șapte ani de așteptări

”Vinul de gheață”, cunoscut sub denumirea de „eiswein”, „ice wine„ sau „vinul de liturghie” este o licoare dulce și foarte aromată produsă din struguri care au trecut prin primul îngheț al iernii. Dr. Ioan Buia – unul dintre cei mai renumiți și totodată respectați oenologi din țară îl numește ”vin Dumnezeiesc”- pentru că lichidul, care este gros ca uleiul, adună gustul tuturor fructelor de pe pământ. Cam 15 kilograme de struguri sunt necesari pentru producerea unui litru de ”vin de gheață”, iar o jumătate de litru de eiswine se vinde cu cel puțin 100 de euro, scrie alba24.ro.

La 6 dimimineața, pe o temperatură de -10 grade Celsius, aproape 400 de culegători ai companiei Jidvei au început să adune cu grijă strugurii din soiul Traminer roz (sau Gewürztraminer), păstrați pentru producerea „vinului de gheață” (ice wine în engleză sau eiswein în germană) pe o parcelă de aproximativ 5 hectare, la Tăuni.

Vinul Eiswein se obține doar în condiții speciale, de climat rece, de aceea producția lui poate fi destul de riscantă, existând posibilitatea ca strugurii să putrezească înainte de venirea înghețului și astfel să nu mai fie de folos.

O altă condiție extrem de importantă pentru obținerea icewine-ului este legată de conținutul de zahăr care trebuie să depășească 350 g de zahăr la litru de must. Anul acesta, din strugurii Gewurztraminer recoltați de Jidvei de pe cele 5 hectare alocate producerii acestui sortiment, s-a obținut un must cu o concentrație de 380 g de zahăr la litru, asigurând premisele obținerii unui vin licoros cu un conținut de zahăr rezidual la valori foarte ridicate, dar și cu un conținut de alcool peste 12 vol.

Lansat în anul 2011, în premieră de compania Jidvei, icewine este o operă în arta vinificației, aducând în fața celor care iubesc vinul o licoare cu arome pure, intense, ce provin din boabele stafidite și din caracterul soiului cultivat, cu un corp plin și o dulceață generoasă, notează sursa citată.

Foto: alba24.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

VINTEST 2018 - VIN la EXPO! Iubesc Vinul Românesc

Articolul următor

Trenul Cluj Napoca - Viena intră în circulaţie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share