Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pasionat de a antrena juniori, Mircea Stoica își clădește visul la Cluj-Napoca

Povestea golfului românesc, așa incipientă cum este ea, nu ar fi rotundă fără pepiniera de juniori care să asigure perpetuarea acestui sport. Una dintre școlile care și-a asumat această sarcină dificilă în România este GolfLab Academy, înființată și coordonată de Mircea Stoica.
 
Într-o dimineață, cu 20 de minute întârziere și o ratare a intrării spre Driving Range-ul de pe Calea Turzii ajungeam pe o pajiște verde mărginită de clădiri ce vestesc că avântul construcțiilor nu a fost temperat încă la Cluj-Napoca. Aici, Mircea Stoica și-a dezvoltat GolfLab Academy din pasiunea sa pe pentru golf și mentorat.
Acum 12 ani, era în Italia, IT-ist de profesie, și primul său loc de muncă a fost la un teren de golf. A început ca jucător, în Italia și a intrat pe tur în Germania, însă dorința sa a fost să antreneze. “Visul meu era să predau, am început să joc golf cu acest target să devin profesor de golf, nu jucător profesionist. Pe mine mă fascina tehnica de golf, să predau, să am juniorii mei și să îi duc la niveluri înalte”, își amintește Mircea Stoica.
A învățat de la profesori de golf faimoși din Italia, printre care și numărul 1, Franco Maestroni, care a și lansat pe tur diverși jucători profesioniști italieni.
A încercat să își deschidă o academie în Italia, dar nu a ajuns la un acord cu PGA din Italia, însă nu a renunțat la visul său. Acum doi ani, era în zona Lago di Garda, lângă Verona, când a întâlnit o comunitate de golferi din Cluj, care aveau nevoie de un profesor de golf.
“M-au întrebat dacă nu aș fi interesat să vin aici. Pentru mine era ceva perfect. Să am juniorii mei, să nu am concurență”, își amintește Mircea Stoica de provocarea pe care a primit-o.
După două săptămâni a venit la Cluj, însă cu o condiție, ca golferii să își aducă și copiii la golf. A început o perioadă de navetă, două săptămâni în Italia, unde mai avea clienți, printre care și doi juniori care au ajuns în Naționala azzura, iar două săptămâni era în Ardeal.
A început cu 10 copii, iar azi antrenează 10 juniori la Cluj-Napoca, cel mai tânăr având doar trei ani și jumătate, un fenomen, s-a născut cu crosa în mână, spune Mircea Stoica, și alți 10 în Alba, cu un scop în minte, de a arăta că golful nu este un sport doar pentru oameni bogați și de a găsi talente indiferent de statutul social al familiei, deoarece prin asociațiile care îi sprijină pot să susțină juniori de perspectivă. Tot prin asociații sunt finanțate și deplasările în străinătate la turnee ale juniorilor pentru că în România nu există infrastructură pentru categoriile lor de vârstă.
Doar în 2017 sunt programate 15 deplasări, rezultat al unor colaborări perfectate între GolfLab Academy și federații din străinătate – Ungaria, Italia etc.
De dată recentă s-a materializat un acord cu US Kids Golf, cea mai mare organizație de învățământ în ale golfului pentru copii din lume, astfel că academia va ajunge și în România.
“Sunt foarte deschiși, sunt foarte interesați să mă certifice, să devin coach profesionist certificat pentru copii. Lucrul acesta este foarte, foarte entuziasmant pentru că reușim să avem și în România o bază, copiii pot să vină, să încerce tot felul de crose și să vadă despre ce este sportul acesta. Ei au tot felul de tehnici și crose speciale cu capul mai mare care reușesc să atragă tot mai mult juniorii”, punctează Mircea Stoica importanța acestui parteneriat.
 
Cum se nasc campionii?

Instructorul de golf Mircea Stoica recunoaște că a venit în România cu un obiectiv clar.
“Targetul meu este să lansez primii jucători profesioniști români la nivel mondial, european în primă fază. E un lucru foarte dificil, dar cu multă muncă, tehnologie, cu pregătire atletică, cu academia putem să reușim”, consideră acesta.
Acest vis presupune o investiție enormă, pentru că vorbim de foarte multă tehnologie, pe de o parte, de studiu intens și susținut, de ore în șir de muncă, de analiză, de cursuri de specializare și, de ce nu, luat notițe de la cei mai buni din lume, pe de altă parte. Mircea a investit în tehnologie undeva la 30.000 de euro.
Tehnologia avansată înseamnă, spre exemplu, un plan de swing, explanar, “unde poți simula un plan perfect de swing și poți lucra pe tot felul de erori, îți dă o senzație cum să faci un swing perfect, este un plan circular, care poate fi adaptat pe înălțimea fiecăruia și care nu te lasă să greșești planul, swingul, pentru că o să reușești să duci crosa pe planul ideal, perfect”, îl descrie antrenorul.
GolfLab Academy mai utilizează pentru antrenamente un simulator și o vestă Kvest.
Simulatorul este un radar Doppler care “ne citește fața crosei la impact, cu câte grade lovim mingea și facem compresie pe minge și prinde zborul mingii până unde cade, ne dă exact distanța perfectă. Este esențial pentru a-i da o senzație jucătorului cum ar trebui să lovească mingea și pentru a avea feed-back-ul ca apoi să îi explici și să îi demonstrezi cum ar trebui să lovească”, ne arată Mircea.
Kvest este o vestă profesională cu patru senzori, care înregistrează eficiența swing-ului. “Acesta este un sistem 3 D, cel mai avansat din lume care ne poate spune dacă swingul e eficient sau nu, ne poate da un program avansat despre care e prima eroare și cum să o modificăm și cum să lucrăm pe această parte.
Cel mai important ne dă feed-back-ul legat de swing – sună atunci când ești în poziția bună, dacă nu, trebuie să te corectezi. Rezultatele sunt incredibile”, spune acesta, după ce a testat vesta pe juniorii pe care îi antrenează.
Când începi să joci golf, îți trebuie minim 10 lecții de golf, care îți dau o bază a tehnicii. Între fiecare lecție, trebuie mult practice, pentru ca mușchii tăi să înregistreze memoria swing-ului. După ce ajung să copieze swingul, copiii trec pe teren și sunt lăsați să tragă, să greșească, să experimenteze, iar în timp o să își găsească echilibrul pentru a lovi mai bine.
“Copiii greșesc mult pe teren, dar cel mai important este să aibă un moral pozitiv și să se distreze, să nu se supere pentu greșeală, eșec, să meargă mai departe pentru că se poate recupera o lovitură”, explică Mircea Stoica.
Golful, cel profesionist mai ales, presupune foarte multă pregătire și un psihic incredibil. Pentru pregătirea atletică, Mircea lucrează cu un preparator fizic și are echipamente destinate unei palete diversificate de exerciții fizice.
 
Proiecte pentru promovarea golfului
 
Una dintre modalitățile prin care Mircea Stoica face cunoscut golful în rândul copiilor și adolescenților, dar și al adulților este prin proiectul SNAG (Starting New at Golf), practicat cu crose de golf din plastic, mult mai mari și cu mingi de tenis.
“La un moment am început să pierd copii și soluția mea a fost să iau legătura cu cei de la SNAG și am avut plăcerea să văd că tot mai mulți copii se întorc la golf. Copiii au început să înțeleagă că după SNAG urmează golful, dar l-au abordat puțin diferit. Am început să introduc în școli sistemul acesta pentru a face o selecție de juniori. Sistemul acesta foarte colorat, simpatic, distractiv, nu e periculos, e foarte inteligent construit pentru a atrage, pentru a începe golful. Aș vrea să îl răspândesc în țară, e și interesul meu să avem cât mai mulți jucători în țară”, susține Mircea Stoica.
SNAG poate fi jucat aproape oriunde într-o școală, fie că vorbim de o sală de mese, pe terenul de sport, în curtea școlii etc.
Cu toate că am vorbit foarte mult de juniori, Mircea Stoica antrenează, firesc, și adulți, organizează teambuildinguri de golf și de SNAG.
 
Visând la celebritate

Una dintre speranțele lui Mircea Stoica este Antoniu Bâlc pe care l-am văzut testând explanarul, simulatorul și vesta KVest. Antoniu are 11 ani și se laudă deja cu un loc 5 din 130 de jucători la un turneu desfășurat la Milano, prima sa competiție internațională.
S-a apropiat de golf după ce l-a văzut pe un prieten, iar acum se antrenează de 3-4 ori pe săptămână, în jur de 2 ore/antrenament, pentru că visul său e să ajungă unul dintre cei mai buni golferi ai lumii.
Are și o atitudine bună de altfel. “Când, de exemplu, dau o lovitură proastă, mă gândesc să zicem că e abia a cincea gaură și mai pot să recuperez și sunt pozitiv”, spune Antoniu.
de Ligia VORO
 

“Golful ajută foarte mult în partea de business, golful înseamnă comunicare, etichetă, stil de viață, comportament, strategie, pentru că, dacă nu ai o strategie, nu joci golf, ci doar plimbi mingea de ici de colo și faci mulți kilometri. Nu cred că există alt sport în lume care îți dă aceste lucruri. Când joci golf, ești respectat în toată lumea, cele mai multe afaceri se închid pe terenul de golf”,
Mircea Stoica, fondator GolfLab Academy

 
 
Povestea campionilor României la golf, sintetizată după câteva ore petrecute la Pianu de Jos, județul Alba, o găsiți aici 
 
Cum a investit Nicolae Căpușan în golf, în Pădurea Baciu, citiți aici
 
Unicul importator și distribuitor de echipament de golf și nu numai este clujeanul Octavian Damian. Povestea magazinului e aici 
 
Ploaia și vântul nu pot împiedica un turneu de golf. Ne-am convins la Rotary Golf Charity Cup, la Ineu, lângă Oradea. Cum am văzut eu, profana, turneul, vedeți aici 
 
Puțini nu au auzit de Florin Segărceanu. Îl știm de la tenis, însă azi e un golfer împătimit. Într-un interviu pentru revista noastră pune punctul pe i. Lecturați aici.
 
O introducere despre golful românesc, puteți citi aici
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

2018 - Forum Real Estate Constructii Materiale si Servicii

Articolul următor

Florin Segărceanu: “Golful este un sport care te solicită foarte mult mental”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share