Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rareș Cojoc, antreprenor general: “În acest business cel mai important factor este locația”

Complexul New Times Residence, aflat în centrul capitalei, în polul de dezvoltare Timpuri Noi, este dezvoltat de un tânăr antreprenor târgumureșean, Rareș Cojoc. Tânărul, campion al României de 16 ori la dans sportiv, plănuiește după finalizarea celor două blocuri să dezvolte alte proiecte preferabil în aceeași zonă.

Cum a devenit un tânăr pe care îl cunoaștem de pe podiumurile competițiilor interne și internaționale de dans sportiv, licențiat în Drept, un dezvoltator imobiliar de succes?
Cred că sportul de performanță te formează înainte de toate ca om, îți oferă o pregătire care trece dincolo de manualele din școli, o pregătire și o determinare la nivel psihologic pe care nicio școală sau facultate nu ți-o poate preda. Sunt pur și simplu mulți ani de luptă cu tine însuți pentru a deveni mai bun. Cred că această pregătire este cea mai bună pentru orice business pe care vrei să-l dezvolți, nu doar în domeniul imobiliar.
 
Concret, ce ne puteți spune despre proiectul imobiliar pe care îl dezvoltați în București (suprafață, număr de apartamente, data de începere a construcției, dată de livrare etc.) și cum se individualizează acesta în piața imobiliară din Capitală?
Aflat în centrul capitalei, în polul de dezvoltare Timpuri Noi, complexul New Times Residence este format din două blocuri de locuințe cu zona de subsol comună, având o suprafață totală construită de 22.000 mp. Fiecare imobil este structurat pe 2S+P+10+Eth, însumând un total de 165 apartamente. În cadrul proiectului există 16 versiuni de apartamente complet decomandate, variind de la studiouri la apartamente cu 4 camere. Estimăm finalizarea întregului proiect în aproximativ 6 luni. Consider că în acest business cel mai important factor este locația. Nu cred că există nimic mai important decât poziționarea proiectului în raport cu necesitățile omului. Ca și în cazul proiectului pe care-l dezvoltăm, poziționarea în imediata apropiere a stației de metrou Timpuri Noi, cred că a reprezentat cel mai mare avantaj al nostru în momentul când am lansat proiectul pe piață.
 

De ce ați ales Bucureștiul și nu orașul natal, spre exemplu?
Bucureștiul a fost primul oraș „resuscitat” după bine-cunoscuta perioadă de criză, urmat fiind la scurt timp și de alte orașe din țară. Terenul pe care se dezvoltă proiectul a reprezentat o oportunitate imensă pentru noi, prea bună pentru a te mai gândi la altceva. De asemenea, cu cât orașul și zona sunt mai dinamice, cu atât și cererea pentru locuințe este mai mare. Dezvoltarea unui proiect asemănător în Tîrgu Mureș nu este imposibil, chiar din contră, însă cred că te expui, ca dezvoltator, la un factor de risc mai ridicat și la un randament financiar mai scăzut.
 
În ce zonă construiți și cum ați ales-o? Cât de importantă este zona – facilitățile zonei (distanța față de școli, grădinițe, locul de muncă al viitorilor proprietari, metrou, complexe comerciale etc.) pentru un proiect imobiliar nou?
Nu cred că există manual de real estate care să nu dea locația ca fiind cel mai important factor atunci când se plănuiește dezvoltarea unui proiect imobiliar. Proiectul se află, de asemenea, în imediata apropiere a Parcului Tineretului și a Parcului Carol. În zonă se află grădinițe, școli și licee, trei facultăți, spitale, clinici, centre comerciale și supermarket-uri. Cu riscul de a mă repeta, consider că poziționarea noastră lângă metrou reprezintă cel mai mare avantaj având în vedere condițiile de trafic din București și necesitatea multor oameni de a se comuta zilnic dintr-o zonă în alta.

Cum v-ați asigurat finanțarea proiectului?
Am asigurat finanțarea proiectului din fonduri proprii și finanțare bancară prin credit ipotecar.
 
În ce procent ați reușit să vindeți deja locuințele și care sunt metodele de plată pe care le acceptați – avans și plata la finalizarea locuinței, credit etc.-, ce fel de facilități acordați la plata integrală (dacă e cazul)?
Contractarea unui apartament presupune achitarea unui avans de minimum 20 %, iar diferența până la prețul întreg al apartamentului se face odată cu semnarea contractului final de vânzare-cumpărare. Acceptăm orice modalitate de plată, cu excepția ratelor la dezvoltator. În faza inițială a proiectului, am oferit discount-uri de 5-10 % persoanelor care au achitat un avans mai mare sau au optat pentru plata integrală.
 
Ce planuri aveți după finalizarea acestui proiect imobiliar?
În mod cert, am vrea să demarăm alt proiect, preferabil în aceeași zonă, adresându-ne aceluiași segment de piață, întrucât nu există experiență mai bună decât cea care rezultă făcând același lucru de mai multe ori. Acesta ar fi contextul ideal, însă depinde foarte mult de oportunitățile pe care le vom întâlni în acel moment în piață.
 

Sunteți interesat doar de zona de rezidențial sau în planurile dvs. de viitor își face loc și un proiect de office, spre exemplu?
Aș dori foarte mult să rămânem în zona de rezidențial pentru următorii ani, să creștem în ochii cumpărătorului odată cu fiecare proiect dezvoltat, să demonstrăm constanță și continuitate. Sunt foarte multe aspecte pe care am putea să le optimizăm în viitor, fapt care sună mult mai bine decât a învăța ceva din nou de la 0. Sunt conștient că si proiectele office pot fi incredibil de profitabile, însă, în același timp, sunt conștient că este nevoie de o altă rețetă, o altă filosofie și strategie.
 
Cum arată piața imobiliară din București în acest moment și care sunt perspectivele sale?
Piața imobiliară din București este foarte efervescentă momentan, însă această efervescență a adus din punctul meu de vedere, o creștere prematură și exagerată a prețurilor terenurilor, a manoperei și a materialelor de construcții. Sper din tot sufletul să nu fim din nou martorii unei „bule” și că am învățat ceva de pe urmele ultimei crize economice.

Ce caută cumpărătorii astăzi, s-a schimbat, în opinia dvs., percepția asupra unei locuințe față de acum 10-15 ani?
În general, global vorbind, prețul raportat la mp a crescut mereu, chiar dacă de-a lungul timpului piața s-a confruntat cu mai multe crize economice. Așadar, la fel ca și în marele orașe sau capitale ale lumii, cumpărătorul de astăzi vizează optimizarea spațiului unei locuințe, nu neapărat spații mari care implică costuri de cumpărare mai mari.
 

Ce considerați că ar trebui îmbunătățit în acest domeniu, astfel încât un proiect să respecte și standardele, pe de o parte, și termenele, pe de altă parte?
Procesul de obținere a documentației necesare pentru începerea unui proiect este partea care îngreunează foarte mult atât proiectul cât și posibilitatea dezvoltatorului de a anticipa cursul pieței. De aici și veșnicele întârziere ale tuturor proiectelor imobiliare din București. În măsura în care aștepți un an sau 2 pentru încheierea procesului de autorizare al unui proiect, iar apoi încă 2 ani pentru finalizarea proiectului în sine, este foarte dificil să anticipezi evoluția pieței și costurile de construire. Bugetul inițial devine mai mult un punct de plecare, dar nu o realitate. La fel și prețul de vânzare al unităților locative.
 
de Ligia VORO

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Forumul Invest Satu Mare, autorităţile şi mediul privat la aceeași masă

Articolul următor

Ordinul Arhitecților din România are un nou președinte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share