Tânără din Arad, în echipa laureată cu premiul Nobel

Categorii: Cultural, Județe

O tânără arădeancă, Anamaria Effler, face parte din colectivul care a câşigat Premiul Nobel.
Anamaria Effler este componentă a echipei Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, care a reuşit observarea undelor gravitaționale. Potrivit specialarad.ro, Anamaria Effler este o arădeancă de 33 de ani, care a absolvit Colegiul Naţional Moise Nicoară în anul 2003. Pasiunea ei pentru fizică i-a fost insuflată de prof. Branco Arsenov, cadru didactic ai cărui elevi au avut rezultate spectaculoase la olimpiadele naţionale. După absolvirea liceului, Anamaria Effler a primit burse de la universităţi de renume din străinătate, însă a ales California Institute of Technology (CalTech), un institut cunoscut pentru renumele său. După absolvirea studiilor universitare, ea a optat pentru un doctorat în domeniul fizicii gravitaţionale, după care s-a angajat în echipa Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory.
„De 10 ani lucrează în cadrul acestui proiect. De doi ani, de când a terminat doctoratul este chiar angajată la LIGO. Din acest motiv cred că atât ea, cât și cei care au lucrat atât de mult la acest proiect sunt o părticică a acestui Premiu Nobel, cu toții contribuind la el. Unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel chiar i-a predat Anamariei fizică la CalTech, în perioada facultății. Probabil că atunci a prins ea dragul pentru acest proiect. Într-una din vizitele mele în SUA chiar am avut oportunitatea de a-l întâlni pe unul dintre cei trei și pot spune că m-a impresionat modestia și naturalețea sa, deși vedem cu toții ce personalități importante sunt”, a declarat Georgeta Effler, mama arădencei Anamaria Effler pentru sursa citată.
Profesorii de la Colegiul Naţional Moise Nicolară îşi amintesc de Anamaria Effler ca despre o elevă extrem de ambiţioasă şi cu aptitudini la matematică şi fizică. Din clasa a 10-a a participat la olimpiada naţională de fizică. În anul 2000 a luat Premiul II, iar în 2001 a luat Mențiune la această competiţie.
Anamaria Effler este al doilea arădean care face parte dintr-o echipă care a câştigat premiul Nobel. În urmă cu câţiva ani, Ştefan Hell, născut în oraşul arădean Sântana, a câştigat premiul Nobel pentru Chimie.

Exit mobile version