Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tânără din Arad, în echipa laureată cu premiul Nobel

O tânără arădeancă, Anamaria Effler, face parte din colectivul care a câşigat Premiul Nobel.
Anamaria Effler este componentă a echipei Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, care a reuşit observarea undelor gravitaționale. Potrivit specialarad.ro, Anamaria Effler este o arădeancă de 33 de ani, care a absolvit Colegiul Naţional Moise Nicoară în anul 2003. Pasiunea ei pentru fizică i-a fost insuflată de prof. Branco Arsenov, cadru didactic ai cărui elevi au avut rezultate spectaculoase la olimpiadele naţionale. După absolvirea liceului, Anamaria Effler a primit burse de la universităţi de renume din străinătate, însă a ales California Institute of Technology (CalTech), un institut cunoscut pentru renumele său. După absolvirea studiilor universitare, ea a optat pentru un doctorat în domeniul fizicii gravitaţionale, după care s-a angajat în echipa Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory.
„De 10 ani lucrează în cadrul acestui proiect. De doi ani, de când a terminat doctoratul este chiar angajată la LIGO. Din acest motiv cred că atât ea, cât și cei care au lucrat atât de mult la acest proiect sunt o părticică a acestui Premiu Nobel, cu toții contribuind la el. Unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel chiar i-a predat Anamariei fizică la CalTech, în perioada facultății. Probabil că atunci a prins ea dragul pentru acest proiect. Într-una din vizitele mele în SUA chiar am avut oportunitatea de a-l întâlni pe unul dintre cei trei și pot spune că m-a impresionat modestia și naturalețea sa, deși vedem cu toții ce personalități importante sunt”, a declarat Georgeta Effler, mama arădencei Anamaria Effler pentru sursa citată.
Profesorii de la Colegiul Naţional Moise Nicolară îşi amintesc de Anamaria Effler ca despre o elevă extrem de ambiţioasă şi cu aptitudini la matematică şi fizică. Din clasa a 10-a a participat la olimpiada naţională de fizică. În anul 2000 a luat Premiul II, iar în 2001 a luat Mențiune la această competiţie.
Anamaria Effler este al doilea arădean care face parte dintr-o echipă care a câştigat premiul Nobel. În urmă cu câţiva ani, Ştefan Hell, născut în oraşul arădean Sântana, a câştigat premiul Nobel pentru Chimie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

MOL, două staţii de tip Fresh Corner în Buşteni şi Raşnov

Articolul următor

CTP investește peste 17 milioane de euro în achiziția unui parc logistic în Chitila

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share