Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, proiect european de peste 2 milioane euro

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a câştigat un proiect european de 9,7 mil. lei (2,1 mil. euro) ce presupune optimizarea prevenţiei şi tratamentului hepatitelor cronice B şi C, prin creşterea competenţelor personalului medical. Investiţia se derulează prin Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, finanţarea europeană nerambursabilă fiind de 98% din valoarea totală a proiectului.
„Dincolo de reusita in sine a obtinerii acestei importante finantari europene, aprobarea proiectului are si o alta semnificatie, aceea de recunoastere a expertizei pe care Spitalul nostru de Boli Infectioase o detine in domeniu si pe care urmeaza sa o transmita si celorlalte spitale de profil din tara. Prin implementarea acestui proiect vor castiga, alaturi de personalul medical ce se va perfectiona, pacientii ce sufera de hepatita, precum si programele de prevenire a acestei boli”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
La finalul evaluarii, proiectul initiat de Spitalul clujean de Boli Infectioase s-a situat pe un onorant loc 11, doar 34 de unitati sanitare din intreaga tara fiind admise la finantare in cadrul Apelului de proiecte “Imbunatatirea nivelului de competente ale profesionistilor din sectorul medical”. Astfel, in urma evaluarilor tehnice si financiare, proiectul a obtinut nu mai putin de 95 de puncte.
Importanta derularii acestui proiect este cu atat mai mare cu cat Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj este coordonatorul national, la nivelul intregii tarii, al acestuia, activitatile programate urmand a fi implementate, prin intermediul unitatii sanitare clujene in toate cele patru Regiuni de Dezvoltare vizate, respectiv in institutiile partenere: Spitalul de Boli Infectioase Brasov, Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale Bucuresti, respectiv Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta.
In mod concret, proiectul urmareste realizarea a 18 programe de perfectionare diferite, armonizate si uniformizate pentru medicii specialistii, medicii de familie si asistentii medicali din Romania implicati in preventia, diagnosticul si tratamentul hepatitelor cronice de tip B si C.
Dintre tematicile propuse a fi parcurse in cadrul acestor programe de formare pot fi amintite actualitatea si noile cercetari din domeniu, preventia transmiterii hepatitelor virale prin proceduri chirurgicale, psihoterapie pentru cresterea calitatii vietii persoanelor cu hepatita cronica, elaborarea de noi strategii de crestere a gradului de vaccinare si imunizare impotriva hepatitei, precum si alte subiecte de interes conexe.
Astfel, un numar de circa 1200 de medici specialisti, medici de familie si asistenti medicali angajati in clinicile universitare si non-universitare din Romania, din care 480 de persoane doar din Regiunea de Nord-Vest a tarii, vor obtine noi competente, precum si o certificare in acest domeniu, fapt care va contribui la o uniformizare la nivel national a cunostintelor deprinse pe parcursul celor trei ani de desfasurare a proiectului.

Exit mobile version