Statuie a lui Iuliu Maniu, inaugurata la Cluj

Categorii: Cultural

În cadrul seriei de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, marţi, 8 ianuarie 2019, s-a desfășurat Ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi cu Universitatea Babeş-Bolyai. Reprezentând un omagiu adus marelui om de stat transilvănean, inaugurarea monumentului coincide cu împlinirea a 146 ani de la naşterea acestuia, relatează clujulcultural.ro.

Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale. Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș, la inițiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și este amplasată lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor. Ceremonia de dezvelire a monumentului se va desfăşura în prezenţa unor personalităţi, a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi naţionale, precum şi a mai multor membri ai Academiei Române. În deschidere, Acad. Emil Burzo, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Româneși Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, vor vorbi despre semnificația personalității lui Iuliu Maniu și despre importanța celebrării memoriei sale.Vor lua cuvântul, printre alţii: Președintele Emil Constantinescu, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Ministrul Culturii și Identității Naționale, prof. univ. Daniel Breaz, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române şi Dr. Ioan Boilă”, se arată într-un comunicat al Academiei Române Cluj.

Fapt senzational, academicianul Emil Burzo, presedintele filialei Cluj a fost cel care, din fonduri proprii, peste 70.000 de euro, a finanţat ridicarea statuii.

Academicianul Emil Burzo i-a cunoscut personal pe Iuliu Maniu: „Când eram copil i-am cunoscut pe amândoi, şi pe Iuliu Hossu, şi pe Iuliu Maniu, când a fost în Cluj, la familia Boilă; am fost cu tata. În timpul ocupaţiei maghiare, toate şcolile au fost trecute să se înveţe în limba maghiară. Eu am început şcoala atunci şi au rămas numai 4 şcoli cu predare în limba română, una la Năsăud, a doua la Gherla, a treia în curtea Bisercii Bob şi a patra la Oradea. Am început şcoala primară şi după 6 luni a venit un inspector şcolar şi, neştiind limba maghiară, am fost tuns în cruce. Am plâns foarte, foarte mult. Atunci, n-am mai vrut să merg la şcoală, iar tata a discutat cu Iuliu Hossu şi am stat o perioadă la episcopie. Tata (n.r – Teodor Burzo) a lucrat cu Iuliu Hossu în Consiliul Dirigent şi se cunoşteau. (…) În 1969, m-a rugat tata să merg cu el la Căldăruşani, împreună cu fratele lui Iuliu Hossu, Traian Hossu, care era inginer la Bucureşti şi cu care a lucrat împreună. Atunci l-am văzut ultima dată pe Iuliu Hossu. În anul următor a murit. (…) Iuliu Maniu a venit în 1945 de două ori la familia Boilă, aveam vreo 9 ani, şi l-am întâlnit atunci, am fost o dată cu tatăl meu”, a declarat acesta pentru Transilvania Reporter.

Exit mobile version