Cultural

Statuie a lui Iuliu Maniu, inaugurata la Cluj

În cadrul seriei de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, marţi, 8 ianuarie 2019, s-a desfășurat Ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi cu Universitatea Babeş-Bolyai. Reprezentând un omagiu adus marelui om de stat transilvănean, inaugurarea monumentului coincide cu împlinirea a 146 ani de la naşterea acestuia, relatează clujulcultural.ro.

Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale. Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș, la inițiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și este amplasată lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor. Ceremonia de dezvelire a monumentului se va desfăşura în prezenţa unor personalităţi, a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi naţionale, precum şi a mai multor membri ai Academiei Române. În deschidere, Acad. Emil Burzo, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Româneși Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, vor vorbi despre semnificația personalității lui Iuliu Maniu și despre importanța celebrării memoriei sale.Vor lua cuvântul, printre alţii: Președintele Emil Constantinescu, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Ministrul Culturii și Identității Naționale, prof. univ. Daniel Breaz, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române şi Dr. Ioan Boilă”, se arată într-un comunicat al Academiei Române Cluj.

Fapt senzational, academicianul Emil Burzo, presedintele filialei Cluj a fost cel care, din fonduri proprii, peste 70.000 de euro, a finanţat ridicarea statuii.

Academicianul Emil Burzo i-a cunoscut personal pe Iuliu Maniu: „Când eram copil i-am cunoscut pe amândoi, şi pe Iuliu Hossu, şi pe Iuliu Maniu, când a fost în Cluj, la familia Boilă; am fost cu tata. În timpul ocupaţiei maghiare, toate şcolile au fost trecute să se înveţe în limba maghiară. Eu am început şcoala atunci şi au rămas numai 4 şcoli cu predare în limba română, una la Năsăud, a doua la Gherla, a treia în curtea Bisercii Bob şi a patra la Oradea. Am început şcoala primară şi după 6 luni a venit un inspector şcolar şi, neştiind limba maghiară, am fost tuns în cruce. Am plâns foarte, foarte mult. Atunci, n-am mai vrut să merg la şcoală, iar tata a discutat cu Iuliu Hossu şi am stat o perioadă la episcopie. Tata (n.r – Teodor Burzo) a lucrat cu Iuliu Hossu în Consiliul Dirigent şi se cunoşteau. (…) În 1969, m-a rugat tata să merg cu el la Căldăruşani, împreună cu fratele lui Iuliu Hossu, Traian Hossu, care era inginer la Bucureşti şi cu care a lucrat împreună. Atunci l-am văzut ultima dată pe Iuliu Hossu. În anul următor a murit. (…) Iuliu Maniu a venit în 1945 de două ori la familia Boilă, aveam vreo 9 ani, şi l-am întâlnit atunci, am fost o dată cu tatăl meu”, a declarat acesta pentru Transilvania Reporter.

Related posts

Rețea de cinematografe în aer liber

Nora Dumitrescu

Patrimoniul cultural evreiesc din Timişoara, promovat internaţional

redactia

Baia Mare a pierdut bătălia pentru Capitala Europeană a Tineretului

Nora Dumitrescu

Festivalurile Untold și Neversea se vor organiza în 2021

Nora Dumitrescu

Organizatorii de evenimente, librăriile și editurile primesc bani de la Guvern

Traian Dan

Singurul tablou românesc din colecția IBM, repatriat de Artmark

Ligia Voro

Editura Scoala Ardeleana sarbatoreste Centenarul Marii Uniri la Gaudeamus Cluj

Stefana Muresan

DC Communication se alătură echipei Artexim în organizarea Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

Stefana Muresan

Descoperire uriaşă în Arad: Cetatea Veche din Sântana, de patru ori mai mare decât Troia

Stefana Muresan

Catedrala Romano-Catolică din Timișoara intră în renovare pe bani europeni

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Festivals that rekindle the traditions and history of Mureș County

Transilvania Business

VIDEO. Un cadou minunat de Crăciun: albumul Cluj – Photos&Memories, un produs al TB

Ligia Voro

Proiecții în aer liber, concerte și filme pentru toate vârstele la TIFF Oradea

Traian Dan

Limp Bizkit la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Manifest cu floarea soarelui de 4 milioane de euro

Transilvania Business

Libris.ro a vândut în 2019 cărți de peste 50 de milioane de lei. Unde s-au cumpărat cele mai multe

Papuc Irina

Investiție de 900.000 de lei pentru amenajarea curții Castelului de la Sâncrai, bijuteria din centrul Transilvaniei, în care se țineau baluri în urmă cu 200 de ani

Stefana Muresan

Cel mai mare muzeu în aer liber din România s-a redeschis pentru public

Ion Surdu

O Medalie a Centenarului va ajunge la 100 de personalități printre care Trump, Merkel, Macron

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Arad, orașul palatelor în stil vienez

Transilvania Business

Papa Francisc, aproape 50 de milioane de urmăritori pe Twitter

Stefana Muresan

Castelul Karolyi din Carei – magia turismului sătmărean

Gruita Ienasoiu

UVT, în clubul restrâns al membrilor titulari din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei

Stefana Muresan

UVT: Proiectul „E-QUAL – Cercetare calitativă privind integrarea profesională a categoriilor vulnerabile”, finalizat

Stefana Muresan

Leave a Comment