Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Statuie a lui Iuliu Maniu, inaugurata la Cluj

În cadrul seriei de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, marţi, 8 ianuarie 2019, s-a desfășurat Ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi cu Universitatea Babeş-Bolyai. Reprezentând un omagiu adus marelui om de stat transilvănean, inaugurarea monumentului coincide cu împlinirea a 146 ani de la naşterea acestuia, relatează clujulcultural.ro.

Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale. Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș, la inițiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și este amplasată lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor. Ceremonia de dezvelire a monumentului se va desfăşura în prezenţa unor personalităţi, a reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi naţionale, precum şi a mai multor membri ai Academiei Române. În deschidere, Acad. Emil Burzo, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Româneși Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, vor vorbi despre semnificația personalității lui Iuliu Maniu și despre importanța celebrării memoriei sale.Vor lua cuvântul, printre alţii: Președintele Emil Constantinescu, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Ministrul Culturii și Identității Naționale, prof. univ. Daniel Breaz, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române şi Dr. Ioan Boilă”, se arată într-un comunicat al Academiei Române Cluj.

Fapt senzational, academicianul Emil Burzo, presedintele filialei Cluj a fost cel care, din fonduri proprii, peste 70.000 de euro, a finanţat ridicarea statuii.

Academicianul Emil Burzo i-a cunoscut personal pe Iuliu Maniu: „Când eram copil i-am cunoscut pe amândoi, şi pe Iuliu Hossu, şi pe Iuliu Maniu, când a fost în Cluj, la familia Boilă; am fost cu tata. În timpul ocupaţiei maghiare, toate şcolile au fost trecute să se înveţe în limba maghiară. Eu am început şcoala atunci şi au rămas numai 4 şcoli cu predare în limba română, una la Năsăud, a doua la Gherla, a treia în curtea Bisercii Bob şi a patra la Oradea. Am început şcoala primară şi după 6 luni a venit un inspector şcolar şi, neştiind limba maghiară, am fost tuns în cruce. Am plâns foarte, foarte mult. Atunci, n-am mai vrut să merg la şcoală, iar tata a discutat cu Iuliu Hossu şi am stat o perioadă la episcopie. Tata (n.r – Teodor Burzo) a lucrat cu Iuliu Hossu în Consiliul Dirigent şi se cunoşteau. (…) În 1969, m-a rugat tata să merg cu el la Căldăruşani, împreună cu fratele lui Iuliu Hossu, Traian Hossu, care era inginer la Bucureşti şi cu care a lucrat împreună. Atunci l-am văzut ultima dată pe Iuliu Hossu. În anul următor a murit. (…) Iuliu Maniu a venit în 1945 de două ori la familia Boilă, aveam vreo 9 ani, şi l-am întâlnit atunci, am fost o dată cu tatăl meu”, a declarat acesta pentru Transilvania Reporter.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Turism Băile Felix a cumpărat 555.000 de acţiuni SIF Oltenia, în ultima şedinţă din 2018

Articolul următor

Una dintre cele mai puternice femei de afaceri din România vrea să aducă învățământul românesc în top 10 european

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share