Secretul dezvoltării orașelor României cu fonduri europene: proiectele integrate

Cum ar putea orașele și municipiile să ajungă mai rapid la un nivel de funcționare eficientă și în beneficiul locuitorilor săi, în condițiile în care avem la dispoziție finanțări europene pe variate linii? Proiectele integrate susținute cu fonduri de coeziune sunt un răspuns la care Oltenia a răspuns pozitiv în exercițiul financiar european 2007-2013, cu nu mai puțin de 73 de proiecte, prin care se pot dezvolta simultan investiții în infrastructura rutieră, în parcări, în reabilitarea de clădiri administrative ale diverselor instituții din subordinea primăriilor, în transportul urban de călători, achiziționarea de mijloace de transport ecologice, crearea de piste de biciclete, dar și sprijin logistic pentru continuarea unor tradiții locale și așa mai departe, scrie presshub.ro.

 

Orașele și municipiile au posibilitatea să aplice pentru obținerea de fonduri europene pentru a dezvolta mai multe tipuri de investiții, din domenii diferite de activitate, prin construirea unor proiecte integrate. Asemenea investiții s-au realizat deja pe vechiul POR și sunt posibile și pe POR 2014-2020, însă complexitatea lor este mult mai mare. Autoritățile urbane urmau să gândească strategii clare de dezvoltare, iar în cadrul acelor strategii depuneau proiecte integrate.

Municipiile și orașele au avut posibilitatea să se dezvolte durabil cu fonduri europene și încă mai există această posibilitate pe axele deschise pe noile programe de finanțare.

Cu fonduri europene astfel accesate se puteau dezvolta simultan investiții în infrastructura rutieră, în parcări, în reabilitarea de clădiri administrative ale diverselor instituții din subordinea primăriilor, realizarea de transport urban de călători, achiziționarea de mijloace de transport ecologice, crearea de piste de biciclete, precum și sprijin logistic pentru continuarea unor tradiții locale etc.

Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere din cadrul POR 2007-2013 a avut ca scop creșterea calității vieții și crearea de noi locuri de muncă, prin reabilitarea infrastructurii urbane, îmbunătățirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum și prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor și a antreprenoriatului. Din acest motiv, prin Programul Operațional Regional s-a prevăzut ca, în cadrul acestei axe prioritare, să fie finanțate planuri integrate de dezvoltare urbană pe termen mediu sau lung, având ca scop regenerarea arealelor urbane. Proiectele individuale, incluse în planurile integrate de dezvoltare urbană finanțate prin intermediul Axei prioritare 1, domeniul major de intervenție 1.1 al POR, vizau următoarele categorii de operațiuni și activități eligibile: reabilitarea infrastructurii urbane și îmbunătățirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban; dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri; reabilitarea infrastructurii sociale”, au precizat reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia, la solicitarea GdS și PressHub.

 

Continuarea aici

Exit mobile version