Start-up Nation mută sute de firme din Cluj în Sălaj

Categorii: Județe, Ultimele știri

În urma schimbării criteriilor de eligibilitate din programul Start-up Nation care oferă puncte firmelor înființate în județe cu densitate mai mică, 350 de societăți s-au mutat din Cluj în Sălaj.

În perioada 15 octombrie 2018 – 15 octombrie 2019, numărul de acte de procedură emise de instanțele judecătorești, practicieni în insolvență și persoanele autorizate, publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență a fost de 3.931 în Sălaj, cu o dinamică în tendință ascendente de 105% față de perioada anterioară, conform Graiul Sălajului.

Numărul de documente întocmite în cadrul biroului de asistență al Oficiului Registrului Comerțului (ORC) Sălaj a fost de 3.465, cu o dinamică ascendentă de 116% față de perioada anterioară, iar numărul de cereri de consultanță juridică efectuată, de 4.760, cu o dinamică ascendentă de 154%.

În privința numărului de firme înregistrate în această perioadă (2.375), directorul ORC Sălaj, Laura Vădan, a precizat, la ședința Colegiului Prefectural, că 529 au apărut prin Start-Up Nation, iar datorită criteriilor de eligibilitate, ce ofereau puncte firmelor înființate în județe cu densitate mai mică de IMM-uri, 350 de firme s-au mutat aici din Cluj.

În ediţia din 2018, a Start-Up Nation a fost introdus un criteriu privind densitatea întreprinderilor mici și mijlocii la nivel judeţean, astfel încât firmele care au sediul social şi punctele de lucru în localităţi din judeţele cu o densitate mai mică de patru IMM-uri la 100 de locuitori primeau 20 de puncte, comparativ cu cinci puncte acordate pentru firmele din judeţe cu o densitate mai mare de patru IMM-uri la 100 de locuitori.

Start-up Nation este un program de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării IMM, implementat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Programul se aplică în toate cele opt regiuni de dezvoltare. Acesta a fost inițiat de Florin Jianu, fost ministru al antreprenoriatului, care l-a introdus în 2017. Suma maximă disponibilă de proiect este de 200.000 de lei, adică maximum 44.000 de euro.

 

Exit mobile version