După 22 de ani a fost eliminat pragul la SIF-uri

bursa.ro

bursa.ro

Legea privind fondurile alternative de investiţii a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, care a fost decizional. Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Proiectul de act normativ prevede, printre altele, eliminarea pragului legal de deţinere de 5% la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) ce activează în piaţa de capital din România. Piaţa a reacţionat la vestea eliminării pragului, titlurile SIF tranzacţionate la BVB urcând cu valori între 2% şi 4,3% la puţin timp înaintea închiderii tranzacţionării.

Leonardo Badea, actual viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, este încrezător că noua lege a fondurilor de investiţii alternative (FIA), aflată în dezbatere în Parlament, va reprezenta un nou început pentru piaţa de capital.

“Pragul de 5% există doar în România, el nu există în alte ţări. Noua lege FIA aduce o experienţă europeană şi o legislaţie europeană care, de altfel, deşi nu este o lege de implementare a unei legi europene, este o lege care ne pune pe harta europeană cu foarte multe dintre reglementările pe care noi le prezentăm acolo”, spunea Badea la seminarul EU-COFILE 2019 organizat de către BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank România în perioada 30 septembrie – 1 noiembrie, scrie Ziarul Financiar.

Pragul la SIF-uri urmează să fie ridicat la şase luni distanţă de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social. Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Foto: Bursa.ro

Exit mobile version