Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

După 22 de ani a fost eliminat pragul la SIF-uri

bursa.ro
bursa.ro

Legea privind fondurile alternative de investiţii a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, care a fost decizional. Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Proiectul de act normativ prevede, printre altele, eliminarea pragului legal de deţinere de 5% la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) ce activează în piaţa de capital din România. Piaţa a reacţionat la vestea eliminării pragului, titlurile SIF tranzacţionate la BVB urcând cu valori între 2% şi 4,3% la puţin timp înaintea închiderii tranzacţionării.

Leonardo Badea, actual viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, este încrezător că noua lege a fondurilor de investiţii alternative (FIA), aflată în dezbatere în Parlament, va reprezenta un nou început pentru piaţa de capital.

“Pragul de 5% există doar în România, el nu există în alte ţări. Noua lege FIA aduce o experienţă europeană şi o legislaţie europeană care, de altfel, deşi nu este o lege de implementare a unei legi europene, este o lege care ne pune pe harta europeană cu foarte multe dintre reglementările pe care noi le prezentăm acolo”, spunea Badea la seminarul EU-COFILE 2019 organizat de către BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank România în perioada 30 septembrie – 1 noiembrie, scrie Ziarul Financiar.

Pragul la SIF-uri urmează să fie ridicat la şase luni distanţă de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social. Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Foto: Bursa.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Românii cheltuie, în medie, 8,7 euro pe lună pentru activități culturale și de recreere

Articolul următor

Autospeciale noi pentru SMURD şi Ambulanţa Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share