Pesticide: Comisia a interzis Lituaniei și României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru substanțe dăunătoare albinelor

Comisia Europeană interzice României și Lituaniei să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru trei substanțe care s-au dovedit a fi sunt dăunătoare albinelor. Utilizarea lor a fost deja limitată la nivelul UE.

România și Lituania au acordat în mod repetat autorizații de urgență care permit utilizarea neonicotinoidelor (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam) cu scopul de a controla anumiți dăunători care afectează unele culturi — autorizații pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) le consideră nejustificate.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că este pentru prima dată când Comisia a adoptat decizii de interzicere.

„Acordarea autorizațiilor de urgență pentru pesticide este posibilă numai dacă sunt îndeplinite condiții stricte. Pactul ecologic european subliniază că sustenabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și nu putem accepta ca statele membre să utilizeze în continuare pesticide care dăunează mediului și biodiversității, atât timp cât există alternative”, a spus Kyriakides.

De asemenea, Comisia a lansat la începutul acestei săptămâni o bază de date cuprinzând toate autorizațiile de urgență acordate de statele membre.

Exit mobile version