Apicultorii sălăjeni cer programe de stimulare a consumului de miere

Lanțul de comercializare a mierii necesită reglementări pentru a stimula producătorii agricoli din județul Sălaj.

Prefectul județului Sălaj, Virgil Țurcaș, a participat la ședința Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), condusă de Gheorghe Ursente, președintele apicultorilor din această zonă a țării

“Mă bucur că pot fi alături de reprezentanții unei ramuri care a cunoscut o dezvoltare constantă în județ, Sălajul ocupând primele locuri la nivel național în privința fondurilor atrase și a producției de miere de albine.

Sectorul apicol a cunoscut o dezvoltare semnificativă datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau național, prin Programul Național Apicol, în ultimii șase ani fiind alocate o medie de 7 milioane de euro pe an”, a declarat prefectul Virgil Țurcaș.

În cadrul întâlnirii s-au mai făcut aprecieri pe marginea lanțului de comercializare al mierii care necesită reglări pentru a stimula producătorii autohtoni.

Printre acestea se numără programe de stimulare a consumului de miere (România consumă 0,7 kg /persoană/an, iar media Uniunii Europene este de 2,5-2,7 kg miere/persoană/an), îmbunătățirea geneticii apicole românești, întărirea formelor asociative din domeniul apicol. ACA Sălaj numără 450 de membri care deţin 30.000 de familii de albine.

Exit mobile version