Producătorii locali sălăjeni își fac loc pe internet

Activată după apariția crizei coronavirusului, platforma producătorilor locali din județul Sălaj a ajuns în decurs de o săptămână la 34 de conturi active, anunță inițiatorii acesteia.

Aceștia au îndemnat locuitorii Sălajului să se aprovizioneze cu produse de carmangerie de la producătorii din zonă. “Ați cumpărat carnea de miel pentru masa de Paște? Vă recomandăm să o faceți de la producători locali, din comunitatea voastră. Tot aici găsiți și verdețuri, ouă și ce mai aveți nevoie pentru o masă cumpătată.

Aceasta e singura perioadă din an în care ardelenii consumă cel mai mult miel. În zona noastră porcul e “baza”. Apoi puiul și vita sau peștele. Mai era un obicei, mai demult, ca toamna să se taie un batal în vie, dar s-a cam pierdut.

Avem deja pâine, ouă, fructe și verdețuri de sezon, produse apicole, dulcețuri, compoturi, vinuri și siropuri, carne de miel, vițel, porc sau iepure, semințe, ulei presat la rece, mobilier de grădină, cusături tradiționale, cosmetice handmade, tricotaje, flori, prăjituri, pălincă sau pavaje. Și continuăm să lucrăm la activarea altor conturi.

Nu uitați și de solidaritate cu cei mai puțin norocoși. Fiți buni și faceți pachețele și pentru cei sărmani. Criza aceasta generalizată a luat pâinea de la gură multora dintre cei care supraviețuiau lucrând cu ziua pe ici, colo. Sărăcia se va accentua în următoarea perioadă. Să nu ne pierdem empatia și să nu judecăm pe nimeni”, spun promotorii inițiativei locale.

Platforma Bun din Sălaj își propune să facă legătura între micile afaceri locale și consumatorul sălăjean. Aceasta pune la dispoziția micilor producători spațiu online în care aceștia să își prezinte gratuit oferta întregii comunități, iar consumatorilor sălăjeni să le faciliteze accesul la producători, restaurante cu livrări la domiciliu sau inițiative bune din comunitate.

În baza informațiilor pe care producătorii le oferă, pe propria răspundere, consumatorul se adresează direct acestora, fără a a exista un alt intermediar. Responsabilitatea pentru calitatea produselor, condițiile de comercializare și livrare aparține în întregime producătorilor.

Portalul a fost creat de către Fundația pentru Educație și Dezvoltare Locală Agapis, în cadrul inițiativei cetățenești “Consumă local, Sălaj!”. Site-ul este conceput de un grup de inițiativă format din dorința de a ajuta comunitatea locală. Printre organizațiile partenere se numără RO 100 Zalău, World Wide BizCom, Făcut în Sălaj, Slow Food Țara Silvaniei.

Exit mobile version