Crișul Repede, curățat de aluviuni cu o draglină de ultimă generație

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În acest an, decolmatarea Crișului Repede se face cu o draga amfibie mulțifuncțională. Draga Watermaster V poate să opereze în condiții de siguranță, eficient și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător, pe întreaga suprafață a apei până la o adâncime de şase metri.

Aceasta este produsă și certificată în Finlanda și este utilizată în peste 70 de țări din întreaga lume. Utilajul a costat 4,4 milioane de lei, bani din surse proprii Administrația Națională Apele Române, şi a fost cumpărată în 2018. Până în prezent utilajul a fost folosit doar pentru teste însă de-acum înainte va putea fi transportat oriunde este nevoie de decolmatări.

Utilajul are o rază de acţiune de 110 mp şi un unghi de rotire de 180 de grade. Cabina este ergonomică și perfect adaptată pentru a supraveghea ancorarea și toate manevrele tehnice. Draga are propriul sistem de propulsie astfel că poate naviga independent, fără remorcare.

Draga are o varietate de atașamente care permit mai multe aplicații. Schimbul dintre modurile de lucru durează maxim 30 min. Astfel draga poate efectua dragare prin sucțiune/aspirare până la 6,5 m adâncime, dragare prin excavare până la 5,5 m adâncime, greblare, dar şi fixare stâlpi în sol”, a declarat Dorel Dume, şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor la ABA Crișuri.
Exit mobile version