Metalurgia zălăuană cere ajutorul statului

Reprezentanții producătorului de țevi TenarisSilcotub Zalău au prezentat situația combinatului la întâlnirea Comisiei de Dialog Social cu industria metalurgică.

Daniela Nicolescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a abordat provocările cu care se confruntă industria în contextul pandemiei de coronavirus și modul în care instituția poate să vină în întâmpinarea lor pentru a soluționa o parte din probleme.

Au mai participat reprezentanți ai companiilor ALRO, Liberty Steel Galați, TMK Artrom, TMK Reșița, Donalam Călărași și ai organizației UNIROMSIDER. Secretarul de stat Dan Dragoș Drăgan a precizat că MEEMA a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali de energie, de 290 de milioane de euro.

Primii beneficiari au primit deja banii, iar echipa tehnică din cadrul ministerului a făcut demersuri pentru a soluționa blocajele și a sprijinit societățile care au întâmpinat dificultăți la completarea dosarelor. Nicolescu a spus că împreună cu direcțiile de specialitate lucrează la efectuarea unor modificări pentru prelungirea termenului de depunere a documentației pentru accesarea schemei de ajutor de stat de la 7 la 30 de zile.

”Ne dorim să susținem industria metalurgică și să întărim piața internă, aceasta fiind tendința la nivel european. Fiecare stat membru încearcă să încurajeze piața internă pentru a sprijini companiile din țară, mai ales acum, în contextul pandemiei, când toată lumea întâmpină dificultăți economice.

Vreau să inițiez un dialog pe care să îl continuăm în perioada următoare. Să identificăm împreună soluții pornind de la propunerile pe care le aveți pentru a reduce cât mai mult efectele negative ale acestei crize, dar și modul în care eu și colegii mei de la MEEMA vă putem ajuta la nivel legislativ”, a spus secretarul de stat.

Situația industriei metalurgice constituie o preocupare atât la nivel național, cât și la nivel european și mondial, fiind analizată și încercându-se găsirea de soluții în Comisia Europeană, în Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și în cadrul reuniunilor G7 și G20.

Produsele industriei metalurgice formează baza pentru lanțurile de valori economice industriale cheie: industria automobilelor, construcțiile, ingineria mecanică, industria energetică. Menținerea unei producții metalurgice competitive joacă un rol strategic în asigurarea creșterii economice și a locurilor de muncă.

Exit mobile version