Castelul de la Ciucea, recâștigat de Județul Cluj

Categorii: Turism, Ultimele știri

Înalta Curte de Casație și Justiție (IICJ) s-a pronunțat în privința dreptului de proprietate asupra Muzeul Memorial Octavian Goga, respingând recursul formulat de moștenitorii Veturiei Goga.

Instanța IICJ a dispus anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori ai Veturiei Goga și a constatat calitatea Consiliului Județean (CJ) Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal. Aceasta a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate.

,,Este o mare victorie nu doar a CJ Cluj, ci a întregii Românii și a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câștigat definitiv a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului național și care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material ci și prin simbolistica aparte pe care o are.

Castelul și întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, marele poet și om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru Unire, fost prim-ministru al României.

Voința marelui poet național a fost aceea ca domeniul să rămână în proprietatea statului român, în scopul înființării și funcționării la Ciucea a unui muzeu memorial”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Veturia Goga a întocmit în favoarea statului român atât un testament olograf, cât și o donație în formă autentică. Pe parcursul proceselor de revendicare, CJ Cluj a luat măsuri pentru a împiedica înstrăinarea patrimoniului, obținând în instanță inclusiv instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile de la Ciucea.

Domeniul pe care se află conacul a aparținut inițial avocatului Miklos Boncza, apoi familiei poetului maghiar Ady Endre, care s-a mutat la Budapesta. Octavian Goga a cumpărat domeniul aflat în ruină, în 2020, cu 280.000 de coroane, printr-un împrumut de la Banca Agrară din Cluj. 

Castelul a fost restaurat integral, până în 1926. Domeniul cuprinde nouă clădiri, evaluate la 1,5 milioane de euro. Acesta a fost vizitat anul trecut de 15.000 de turiști, majoritatea străini. 

Exit mobile version