Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul de la Ciucea, recâștigat de Județul Cluj

Înalta Curte de Casație și Justiție (IICJ) s-a pronunțat în privința dreptului de proprietate asupra Muzeul Memorial Octavian Goga, respingând recursul formulat de moștenitorii Veturiei Goga.

Instanța IICJ a dispus anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori ai Veturiei Goga și a constatat calitatea Consiliului Județean (CJ) Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal. Aceasta a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate.

,,Este o mare victorie nu doar a CJ Cluj, ci a întregii Românii și a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câștigat definitiv a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului național și care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material ci și prin simbolistica aparte pe care o are.

Castelul și întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, marele poet și om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru Unire, fost prim-ministru al României.

Voința marelui poet național a fost aceea ca domeniul să rămână în proprietatea statului român, în scopul înființării și funcționării la Ciucea a unui muzeu memorial”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Veturia Goga a întocmit în favoarea statului român atât un testament olograf, cât și o donație în formă autentică. Pe parcursul proceselor de revendicare, CJ Cluj a luat măsuri pentru a împiedica înstrăinarea patrimoniului, obținând în instanță inclusiv instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile de la Ciucea.

Domeniul pe care se află conacul a aparținut inițial avocatului Miklos Boncza, apoi familiei poetului maghiar Ady Endre, care s-a mutat la Budapesta. Octavian Goga a cumpărat domeniul aflat în ruină, în 2020, cu 280.000 de coroane, printr-un împrumut de la Banca Agrară din Cluj. 

Castelul a fost restaurat integral, până în 1926. Domeniul cuprinde nouă clădiri, evaluate la 1,5 milioane de euro. Acesta a fost vizitat anul trecut de 15.000 de turiști, majoritatea străini. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum arată noul sediu al NTT DATA din Brașov

Articolul următor

Complexul Hasdeu va avea parking cu 320 de locuri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share