Centru pentru job-urile viitorului, amenajat la Cluj

Categorii: IT&C, Ultimele știri

Echipamente de ultimă generație menite să susțină inovarea și tehnologizarea au fost achiziționate în proiectul Cluj Future of Work (CFW) către municipalitatea clujeană, partener în proiect, pe baza specificațiilor tehnice întocmite de membrii din consorțiul proiectului.

Laboratorul de design și testare are rolul de a da posibilitatea unor actori cu expertiză din comunitate să studieze și testeze posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă.

Laboratoarele funcționează la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și vor fi, din ianuarie, un loc deschis pentru inovare, cercetare, dezvoltare de produs și prototipare. Activitatea este coordonată de Cluster Mobilier Transilvan (CMT), partener în proiect. 

CMT e responsabil de dezvoltarea și livrarea cursului de design de produs din programul Culturepreneurs și implementarea unui modul de automatizare în scenariul de muncă 4.0 al proiectului.

„Rolul principal al laboratorului de dezvoltare de produse este sprijinirea procesului de inovare, de la generarea conceptelor până la testarea prototipurilor. Stațiile de lucru cu software-urile aferente suportă vizualizarea ideilor, proiectarea detaliată în 2D și 3D, simularea comportării produselor la diferite sarcini.

Bazat pe echipamentele și programele procurate, laboratorul de dezvoltare de produs este menit să ajute la dezvoltarea unor produse fezabile și competitive care satisfac cerințele clientului și pe cele ale comunității”, a declarat Levente Denes, managerul departamentului de cercetare-dezvoltare-inovare al CMT.

Primii utilizatori ai laboratorului vor fi participanții din programul Culturepreneurs, dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative, din prima parte a anului viitor laboratorul urmând a fi utilizat și de firmele alese în cadrul scenariului Work 4.0 din proiectul CFW.

Activitatea din cadrul acestui scenariu a fost concepută pornind de la cercetările realizate în 2019 în cadrul proiectului. Acestea au arătat că în România mai mult de jumătate dintre locurile de muncă existente riscă să fie automatizate.

Soluția identificată este de a oferi oportunități de recalificare a angajaților astfel încât ei să devină capabili să folosească tehnologia ca avantaj competitiv, respectiv pentru a concepe cu ajutorul software-ului acele procese de automatizare necesare în munca lor, să le testeze în condiții de laborator, iar apoi să le implementeze în fabricile unde sunt angajați.

Laboratorul de design și testare va fi o infrastructură deschisă și accesibilă, cu rol de a furniza competențe pentru angajații din diverse industrii, iar pentru companii va oferi avantajul de a-și dezvolta produse și servicii proprii. 

Programele furnizate prin intermediul laboratorului vor ajuta companiile să-și automatizeze din procesele repetitive de producție și le vor oferi argumente pentru o abordarea unor piețe globale.

Exit mobile version