Românii cer Europei sprijin pentru piața vinurilor

Piața globală a vinurilor se confruntă cu o scădere de până la 30%, susține europarlamentarul clujean Daniel Buda, care a cerut Comisiei Europene (CE) instrumente suficiente și ușor de accesat pentru dezvoltarea durabilă a sectorului.

”Coronavirusul a afectat puternic industria vinului. Recolta de struguri din 2020 este cea mai modestă din ultimul deceniu, estimată la 150-200.000 de tone, la nivelul din 2011. Pandemia generată de Covid-19, seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina reprezintă factori care au generat pierderea a 30-50% din cantitatea de struguri.

Piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de 15-30%, iar în primele luni ale anului exportul de vin a înregistrat pierderi de 5,5 milioane de litri (6,5%). Piața vinului vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și de 16% în valoare.

Consumatorii trebuie să aibă în vedere că în spatele unei sticle de vin stă o industrie întreagă: viticultorii care au crescut strugurii, oamenii care lucrează la producție, vinificatorii, oamenii din laborator, industria sticlei și multe altele.

Odată cu pandemia, sectorul deja fragil a avut mai mult de suferit, comercializarea sau distribuția produselor fiind deficitare. Sectorul vitivinicol românesc s-a confruntat cu o serie de greutăți, precum consumul redus, stocurile mari, prețurile mici, probleme legate de depozitare, transport, desfacere”, susține Buda.

Europarlamentarul a solicitat CE să asigure dezvoltarea durabilă a viticulturii. ”Pentru a atenua consecințele crizei la nivelul acestui sector, CE a lansat un pachet suplimentar de măsuri excepționale de derogare de la unele acte normative aplicabile în spațiul comunitar, cu scopul de a susține sectorul vitivinicol.

Deoarece e important ca la nivel european să se stabilească strategii reziliente pentru a răspunde principalelor provocări și să se ia din timp măsurile necesare pentru a asigura durabilitatea sectorului, am solicitat CE să asigure dezvoltarea durabilă a acestui sector prin instrumente suficiente și ușor de accesat”.

Exit mobile version