Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Românii cer Europei sprijin pentru piața vinurilor

Piața globală a vinurilor se confruntă cu o scădere de până la 30%, susține europarlamentarul clujean Daniel Buda, care a cerut Comisiei Europene (CE) instrumente suficiente și ușor de accesat pentru dezvoltarea durabilă a sectorului.

”Coronavirusul a afectat puternic industria vinului. Recolta de struguri din 2020 este cea mai modestă din ultimul deceniu, estimată la 150-200.000 de tone, la nivelul din 2011. Pandemia generată de Covid-19, seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina reprezintă factori care au generat pierderea a 30-50% din cantitatea de struguri.

Piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de 15-30%, iar în primele luni ale anului exportul de vin a înregistrat pierderi de 5,5 milioane de litri (6,5%). Piața vinului vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și de 16% în valoare.

Consumatorii trebuie să aibă în vedere că în spatele unei sticle de vin stă o industrie întreagă: viticultorii care au crescut strugurii, oamenii care lucrează la producție, vinificatorii, oamenii din laborator, industria sticlei și multe altele.

Odată cu pandemia, sectorul deja fragil a avut mai mult de suferit, comercializarea sau distribuția produselor fiind deficitare. Sectorul vitivinicol românesc s-a confruntat cu o serie de greutăți, precum consumul redus, stocurile mari, prețurile mici, probleme legate de depozitare, transport, desfacere”, susține Buda.

Europarlamentarul a solicitat CE să asigure dezvoltarea durabilă a viticulturii. ”Pentru a atenua consecințele crizei la nivelul acestui sector, CE a lansat un pachet suplimentar de măsuri excepționale de derogare de la unele acte normative aplicabile în spațiul comunitar, cu scopul de a susține sectorul vitivinicol.

Deoarece e important ca la nivel european să se stabilească strategii reziliente pentru a răspunde principalelor provocări și să se ia din timp măsurile necesare pentru a asigura durabilitatea sectorului, am solicitat CE să asigure dezvoltarea durabilă a acestui sector prin instrumente suficiente și ușor de accesat”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sigemo, furnizor de anvelope și jante din Sibiu: Anul 2021 va fi cu siguranță un an greu

Articolul următor

Salariul de bază minim brut, majorat de la 2.230 de lei la 2.300 de lei în 2021

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share