În Cetatea Oradea s-a deschis restaurantul Meridian Zero, care promovează civilizația și cultura gustului

Centrul pentru Civilizația și Cultura Gustului – MensSano (men sana în corpore sano) a deschis oficial sezonul de primăvară în noua locație renovată și rebrănduită – restaurant Meridian Zero, în Cetatea Oradea.

Omul este singura ființă care bea când nu îi este sete și mănâncă când nu îi este foame. A bea și a mânca în sensul de a savura (a te bucura cu simțurile) poate fi un act de cultura și civilizație dacă se bazează pe informație și educație având și un ritual de prezentare”, spune Dorin Popa, profesor universitar și specialist în oenologie.
Dorin Popa

Istoric, produsele fundamentale, ritualice care au făcut parte din cultura și civilizația umanității au fost pâinea, vinul și untdelemnul, care trebuie redescoperite în sens fiziologic, senzorial și spiritual”, a subliniat Dorin Popa.

În fiecare zi de luni vor fi organizate seri tematice dedicate principalelor produse alimentare (apa, pâinea, untdelemnul, vinul, berea etc) de la istorie, diversitate, valoare asocieri și ritual de consum.

Restaurantul are 120 de locuri: 90 înăuntru și 30 pe terasă.

De ce Meridian Zero?

Primul observator astronomic din Europa a fost în Oradea (1464-1667), desemnând linia imaginară de referință în Cetatea Oradea (cea mai veche cetate medievală din Europa Centrală) Meridianul Zero, reper geografic al lumii.

Observațiile astronomice adunate în „Tabula Varadensis”, care prezintă poziția lunii și a planetelor, au fost folosite de Amerigo Vespuci să măsoare longitudinea. Navigatorii evului mediu stabileau poziţiile astrelor după hărţile cereşti desenate în Cetatea Oradea

Restaurantul dispune de 120 de locuri

Meridianele energetice ale corpului uman au punctul zero în cavitatea bucală. între mucoasa linguală și palatin. Gustul, aroma și savoarea unui aliment au puctul zero în cavitatea bucală, unde se receptează informațiile, transmise apoi în cortex, unde sunt transformate în senzații psihosenzoriale, care trec apoi în starea de confort (bine) pentru întregul organism”, precizează profesorul de oenologie.

Exit mobile version