Marile festivaluri vin cu un plan de redresare

Cele mai afectate industrii fac front comun pentru a cere autorităților măsuri clare pentru redeschiderea sectoarelor afectate de restricțiile impuse: industria culturală și a ospitalității, artiștii independenți, lucrătorii din industria spectacolelor.

S-a împlinit 1 an de când industrii importante ale economiei românești au fost afectate în proporție covârșitoare sau în cazul unora, în proporție de 100%, de restricțiile impuse de autorități în combaterea pandemiei. În tot acest an, aceste industrii au încercat un dialog cu autoritățile, și-au arătat deschiderea în a găsi soluții de supraviețuire și au așteptat un răspuns din partea reprezentanților statului.

Reprezentanții ai industriei culturale (Untold, Electric Castle, Emagic, TIFF, Artmania, Centrul Cultural Clujean), a ospitalității (Organizația Patronală HORA, Alianța pentru Turism), artiști independenți și lucrători din industria spectacolelor (ALIS, PACTE) solicită autorităților un plan de propuneri și măsuri care să ofere predictibilitate și care să ajute la redeschiderea tuturor sectoarelor afectate de pandemie.

Măsuri solicitate:
– Plan de redresare care să aducă coerență și predictibilitate
– Grup de lucru interministerial pentru a lucra pe planul de măsuri Aceste industrii și-au unit forțele și au cerut imperativ patru măsuri
– Grup decizional condus de premier care să poată aviza cu rapiditate măsurile găsite în grupul de lucru
– Măsuri compensatorii pentru pierderile suferite

Reprezentanții industriilor afectate de pandemie spun că autoritățile au luat măsuri puține, inadecvate și întârziate, neînsoțite în prealabil de un plan de redresare si care nu vor face decât să șteargă tot progresul realizat de către toate sectoarele în ultimii ani.

Ei solicită luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectoarele afectate se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii afectati, indiferent de domeniu de activitate și formă de organizare juridică, realizarea unui plan național de relansare, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate.

Artiștii independenti și operatorii culturali menționează faptul că le este îngrădit dreptul fundamental de a munci fără a fi compensați pentru pierderile suferite în ultimul an. Ștefan Teișanu, reprezentatul CCC, a punctat faptul că deși industriile culturale contribuie anual cu până la 3% din produsul intern brut al țării, nu au primit până acum sprijin de la guvern în această criză.

Exit mobile version