Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Marile festivaluri vin cu un plan de redresare

Cele mai afectate industrii fac front comun pentru a cere autorităților măsuri clare pentru redeschiderea sectoarelor afectate de restricțiile impuse: industria culturală și a ospitalității, artiștii independenți, lucrătorii din industria spectacolelor.

S-a împlinit 1 an de când industrii importante ale economiei românești au fost afectate în proporție covârșitoare sau în cazul unora, în proporție de 100%, de restricțiile impuse de autorități în combaterea pandemiei. În tot acest an, aceste industrii au încercat un dialog cu autoritățile, și-au arătat deschiderea în a găsi soluții de supraviețuire și au așteptat un răspuns din partea reprezentanților statului.

Reprezentanții ai industriei culturale (Untold, Electric Castle, Emagic, TIFF, Artmania, Centrul Cultural Clujean), a ospitalității (Organizația Patronală HORA, Alianța pentru Turism), artiști independenți și lucrători din industria spectacolelor (ALIS, PACTE) solicită autorităților un plan de propuneri și măsuri care să ofere predictibilitate și care să ajute la redeschiderea tuturor sectoarelor afectate de pandemie.

Măsuri solicitate:
– Plan de redresare care să aducă coerență și predictibilitate
– Grup de lucru interministerial pentru a lucra pe planul de măsuri Aceste industrii și-au unit forțele și au cerut imperativ patru măsuri
– Grup decizional condus de premier care să poată aviza cu rapiditate măsurile găsite în grupul de lucru
– Măsuri compensatorii pentru pierderile suferite

Reprezentanții industriilor afectate de pandemie spun că autoritățile au luat măsuri puține, inadecvate și întârziate, neînsoțite în prealabil de un plan de redresare si care nu vor face decât să șteargă tot progresul realizat de către toate sectoarele în ultimii ani.

Ei solicită luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectoarele afectate se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii afectati, indiferent de domeniu de activitate și formă de organizare juridică, realizarea unui plan național de relansare, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate.

Artiștii independenti și operatorii culturali menționează faptul că le este îngrădit dreptul fundamental de a munci fără a fi compensați pentru pierderile suferite în ultimul an. Ștefan Teișanu, reprezentatul CCC, a punctat faptul că deși industriile culturale contribuie anual cu până la 3% din produsul intern brut al țării, nu au primit până acum sprijin de la guvern în această criză.

  • Bogdan Buta, Untold: “Am venit cu o abordare constructivă și să tragem un semnal de alarmă. Avem soluții și măsuri, dar avem nevoie de asumare. Toate țările europene au venit cu măsuri de compensare pe zona culturală. E foarte important să jucăm după aceleași reguli și să ne bazăm deciziile pe soluții științifice: teste rapide la intrare, adeverință de vaccinare, adeverință de anticorpi. Avem nevoie doar de decizii”.
  • Mihai Păun, Electric Castle: “Este momentul ca autoritățile să răspundă cu același respect: să prezinte o strategie care să ne permită să ne setăm pentru următoarele luni și să adopte măsuri compensatorii pentru toate pierderile pe care le-am suferit în urma restricților impuse, și pe care le vom duce cu noi ani buni de acum înainte”.
  • Tudor Giurgiu, TIFF: “Deși noi avem are o formulă de organizare și un specific care teoretic îi va permite să aibă loc în vară, ca în 2020, suntem alături de toți colegii din sectorul de evenimente, din HoReCa, profund afectați de criză, de lipsa unor scenarii concrete prin care să li se permită reluarea activității, în condiții de siguranță”.
  • Dragoș Anastasiu, Alianța pentru Turism: “E necesar ca industria zâmbetului să supraviețuiască. Noi putem contribui la rezolvarea problemei pandemiei, atâta timp cât avem peste 1 milion de oameni vaccinați, și milioane de oameni au anticorpi și atâta timp cât avem teste rapide, nu există nici un motiv real pentru ca acești oameni să nu poată să beneficieze de mobilitate și de prezență socială, de libertatea de a se întâlni și de a se bucura, zâmbi și de a avea experiențe. Nu există nici un motiv să nu stăm la masă cu autoritățile, cu atât mai mult cu cât n-au fost în stare să oferim compensații un an de zile“.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parcurile industriale Tetarom, cele mai rentabile din România

Articolul următor

Drumurile din județele Arad și Timiș sunt reabilitate și modernizate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share