Balastierele ilegale din Ardealul de Nord, depistate prin satelit

Categorii: IT&C, Ultimele știri

Administrația Bazinală a Apelor Române Someș-Tisa (ABAST) va folosi aparatura GPS pentru a depista agenții economici care exploatează ilegal resursele minerale din această zonă.

Inspectorii ABAST au identificat o societate comercială care exploata agregate minerale în afara perimetrului autorizat. Aceasta a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 75.000 de lei. Perimetrul era amplasat în albia majoră a râului Someș, în localitatea Pomi, din județul Satu Mare.

Suprafața de teren exploatată ilegal a fost delimitată cu ajutorul aparaturii GPS. ABAST va continua controalele pe linie de gospodărire a apelor la balastierele din județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

“Orice lucrare pe ape sau care are legătură cu apele se poate executa numai dacă titularul deține acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, eliberate la cerere de către instituția noastră”, au precizat reprezentanții ABAST.

În 2020, inspectorii instituției au aplicat 24 de amenzi contravenționale, în valoare de 1,3 milioane de de lei la acest tip de folosințe, conform prevederilor legii apelor. ABAST a înaintat organelor de anchetă șase plângeri penale pentru activităţi de exploatare ilegală a agregatelor minerale.

Exit mobile version