Clusterul Cluj IT, profilat pe drone și nano-sateliți

Cluj IT Cluster (CITC) este partener într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020 în cadrul căruia s-au obținut până acum finanțări de 1,5 milioane de euro.

Cu un buget de peste 4 milioane de euro, proiectul UFO este dedicat sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) europene în dezvoltarea de noi produse și servicii, prin integrarea tehnologiilor oferite de Small Flying Objects (SFO): drone, nano-sateliți, high altitude platform systems.

Proiectul reprezintă o importantă oportunitate pentru companiile europene, implicit cele românești, în condițiile în care 85% din buget va fi direcționat spre IMM-uri. Primul apel deschis s-a încheiat în februarie, cu 52 de proiecte propuse, fiind 13 câștigătoare, din cinci țări (Bulgaria, Franța, Grecia, România, Marea Britanie), cu finanțări de 1,5 milioane de euro.

“Inovația este una dintre prioritățile CITC, iar prin participarea ca partener în cadrul UFO, acesta a facilitat companiilor românești posibilitatea de a aplica la proiect cu soluții inovative care răspund provocărilor din cele cinci sectoare vizate. Peste 10 companii românești au aplicat pentru un voucher în cadrul proiectului UFO, iar trei au primit finanțări de 115.000 de euro”, conform conducerii clusterului clujean.

Cel de-al doilea apel UFO Project s-a lansat în 15 iunie. Companiile interesate pot aplica pentru un voucher în cadrul proiectului până la 22 septembrie. Se finanțează proiectele colaborative care propun soluții inovative pentru provocările din cinci sectoare: mobilitate, climă, Blue Growth, finanțe și asigurări, digital / industrii creative / gaming. Soluțiile propuse trebuie să implice tehnologii SFO. Finanțarea poate ajunge până la 60.000 de euro pe IMM și pot aplica doar companii din România, Bulgaria, Franța, Grecia, Marea Britanie.

Proiectul UFO este implementat printr-un parteneriat de opt clustere provenind din sectoare precum IT&C, aerospațial, maritim, precum și un cluster asociat dedicat problemelor legate de climă. Sub această coordonare multinațională, proiectul se va derula pe 33 de luni cu scopul de a îmbunătăți dezvoltarea și implementarea soluțiilor și aplicațiilor aerospațiale cu un impact pozitiv în societate.

Exit mobile version