Țara Silvaniei, prinsă într-un traseu turistic

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va organiza prima excursie în zona Sălajului de după pandemie.

Traseul va include Țara Silvaniei, cu o explorare spre sud-estul județului, având  plecare din Zalău, către Moigrad – Brebi – Racâș – Hida – Păduriș, și întoarcere în municipiu, un traseu cu durata de șapte ore. Primul obiectiv din programul excursiei este Muzeul Județean de Istorie și Artă, care se va axa pe vizitarea centrului vechi al Zalăului din sec. XX, cu ajutorul echipamentelor de realitate virtuală.

Traseul va include Complexul Arheologic Porolissum, cel mai bine păstrat sit arheologic din România, dar și Cerdacul cu Lavandă, din localitatea Brebi, comuna Creaca. Pentru că județul oferă un număr semnificativ de biserici de lemn, acestea nu vor lipsi din programul excursiilor. Va fi vizitată Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din localitatea Racâș, comuna Hida.

Aici participanții se vor delecta cu prăjituri de casă produse local de sălăjeanca Teodora Morar, din ingrediente naturale și rețete tradiționale. Ruta mai vizează Mănăstirea Strâmba, singura de călugări din Sălaj, situată la marginea satului Păduriș. Din cadrul fostului ansamblu monahal se mai păstrează doar biserica de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Acțiunea organizată de CNIPT este parte a proiectului ,,Circuitul anotimpurilor”, prin care se propune promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Circuitul este organizat pentru sezonul de vară, iar în anotimpurile următoare traseele vor viza zone care sunt cele mai frumoase în perioada respectivă.

Exit mobile version