Finanțele măresc plafonul de garantare pentru creanțele de la City Insurance

Categorii: Auto, Slider, Ultimele știri

Ministerul Finanțelor va consolida protecția asiguraților de falimentul societăților de asigurare. La propunerea sa, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ca urmare a insolvenței companiei de asigurări City Insurance.

Urgența demersului este justificată de modificarea termenului în care FGA este îndreptățit să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări, o măsură de protecție a acestora în cazul insolvenței unui asigurător. Astfel, se modifică definiția plafonului de garantare cu referire expresă la nivelul maxim al garantării pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract, nu pe un creditor de asigurare.

“Modificarea este necesară pentru a se asigura o protecție reală a creditorilor de asigurări, care au calitatea de contractant în mai multe contracte de asigurare. Se majorează plafonul maxim de garantare de la 450.000 la 500.000 lei pentru o creanță de asigurare. FGA va avea dreptul să efectueze plăți aferente despăgubirilor sau indemnizațiilor cuvenite creditorilor de asigurări în 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizației de funcționare și de constatare a stării de insolvență a asigurătorului.

Fondul are competența de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenților, în cazul daunelor avizate la asigurători înainte de data retragerii autorizației de funcționare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de daună și de a efectua constatări suplimentare pentru cele deja deschise de asigurători. Astfel, vor fi protejați creditorii de asigurări aflați în situațiile de mai sus”, a transmis Ministerul Finanțelor.

ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a City Insurance şi a cerut deschiderea procedurii falimentului. Asigurații au și opțiunea să denunțe aceste polițe, să renunțe la ele, să primească restul de bani pentru perioada rămasă și să își facă asigurare la o altă societate. Compania era lider de piață în domeniul asigurărilor de răspundere civilă auto, cu trei milioane de polițe.

Exit mobile version