Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțele măresc plafonul de garantare pentru creanțele de la City Insurance

Ministerul Finanțelor va consolida protecția asiguraților de falimentul societăților de asigurare. La propunerea sa, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ca urmare a insolvenței companiei de asigurări City Insurance.

Urgența demersului este justificată de modificarea termenului în care FGA este îndreptățit să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări, o măsură de protecție a acestora în cazul insolvenței unui asigurător. Astfel, se modifică definiția plafonului de garantare cu referire expresă la nivelul maxim al garantării pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract, nu pe un creditor de asigurare.

“Modificarea este necesară pentru a se asigura o protecție reală a creditorilor de asigurări, care au calitatea de contractant în mai multe contracte de asigurare. Se majorează plafonul maxim de garantare de la 450.000 la 500.000 lei pentru o creanță de asigurare. FGA va avea dreptul să efectueze plăți aferente despăgubirilor sau indemnizațiilor cuvenite creditorilor de asigurări în 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizației de funcționare și de constatare a stării de insolvență a asigurătorului.

Fondul are competența de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenților, în cazul daunelor avizate la asigurători înainte de data retragerii autorizației de funcționare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de daună și de a efectua constatări suplimentare pentru cele deja deschise de asigurători. Astfel, vor fi protejați creditorii de asigurări aflați în situațiile de mai sus”, a transmis Ministerul Finanțelor.

ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a City Insurance şi a cerut deschiderea procedurii falimentului. Asigurații au și opțiunea să denunțe aceste polițe, să renunțe la ele, să primească restul de bani pentru perioada rămasă și să își facă asigurare la o altă societate. Compania era lider de piață în domeniul asigurărilor de răspundere civilă auto, cu trei milioane de polițe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Studenții pot primi între 40.000 – 200.000 de euro de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a-și înființa start-up-uri

Articolul următor

Operatorul regional de apă și canal din Timiș a semnat un nou contract de extindere a rețelelor de apă și canal, în valoare de 25, 3 milioane de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share