Ministerul Dezvoltării alocă fonduri pentru restaurarea bisericilor din Transilvania

Zeci de monumente istorice din Ardeal primesc fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLPDA) în vederea restaurării. Două biserici au fost date în folosință, în timp ce Biserica Sf. Mihail este încă în lucru.

Attila Cseke, ministrul dezvoltării, și prefectul Istvan Tasnadi au efectuat vizite de monitorizare a acestor investiții în municipiile Dej, Cluj-Napoca și comuna Unguraș. “Am vizitat biserici restaurate, monumente istorice prețioase pentru comunitățile locale, atracții turistice ale județului și regiunii. Am redat comunității Biserica Reformată din Dej, pentru restaurarea căreia MPDPA a asigurat o finanțare de 10 milioane de lei.

În Cluj-Napoca am vizitat lucrările Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail. Clădirea este acum acoperită de schele, dar lucrările avansează bine, sunt finalizate în proporție de 60%. Nu va trece mult timp până când acest monument istoric va putea fi vizitat din nou.

Am predat Biserica Evanghelică Lutherană. MLPDA a asigurat o finanțare de peste 5 milioane de lei pentru restaurarea acestui monument istoric. Cu finanțarea asigurată de MLDPA sunt reabilitate peste 200 de monumente istorice în toată țara, din care peste 80 în Transilvania, biserici, școli, muzee, castele”, a detaliat Cseke.

Prefectul Clujului susține programul Anghel Saligny, prin intermediul căruia va fi finanțată modernizarea drumurilor și construirea rețelelor de apă și canalizare. “Prin acesta vor fi alocate 20 de milioane de lei pentru municipiul Dej și 4 milioane pentru comuna Unguraș, în măsura în care unitățile administrativ-teritoriale aferente vor depune cereri de finanțare”, a precizat Tasnadi.

Exit mobile version