Estimări optimiste. Spitalul Regional de la Cluj, construit în șapte ani

Spitalul din Florești urmează să fie ridicat printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, dar mai are nevoie și de alte finanțări

A fost semnat contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI), de 305 milioane de euro, pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj, din comuna Florești.

Unitatea sanitară cu șapte niveluri – subsol, parter și cinci etaje va deservi regiunea de nord-vest a țării. Spitalul va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde și un act medical de calitate superioară.

Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare. Estimarea autorităților județene este că proiectul, în valoare de peste 500 de milioane de euro, va fi realizat într-o perioadă de șapte ani, implementarea acestuia fiind asigurată prin Ministerul Sănătății.

Împrumutul de la BEI va fi acordat pe o perioadă de până la 25 ani, cu posibilitatea unei perioade de grație de până la 3-4 ani. Restul sumei ar trebui să vină din fonduri europene, în perioada 2021-2027. Inițial, spitalul de la Cluj urma să fie operațional în 2026, conform memorandumului aprobat de Guvernul României. Alte două spitale regionale cu bani europeni vor fi ridicate la Iași și Craiova.

Exit mobile version