Brânza de Horezu, medaliată cu bronz la World Cheese Awards

Brânza Horezu, produsul montan care a primit medalia de bronz la World Cheese Awards, organizat în acest an la Oviedo, Spania, este o brânză tare, produsă din lapte de oaie pasteurizat adus de la ferme din mărginimea Sibiului. 

Alina Iancu, co-fondator Revino Cheese & Wine, povestește despre experiența de la International Cheese Festival și despre Brânza Horezu, unde a primit medalia de bronz la World Cheese Awards. „Există multe avantaje nutritive ale laptelui de oaie, avantaje pe care le regăsim și în brânză. Dacă nu ați facut-o până acum, trebuie să va convingeți și puteți începe cu brânza de Horezu, produsă în localitatea Horezu, județul Vâlcea, localitate cunoscută pentru obiectele din ceramică.

În fabrica din Horezu, s-a procesat lapte încă din perioada comunistă, însă, în 2006, a fost modernizată. Fabrica actuală este complet automatizată pentru producerea de brânză fermentată de pastă presată și poate procesa 12.000 litri de lapte.

Brânza de Horezu este o brânză tare, produsă din lapte de oaie pasteurizat adus de la ferme din mărginimea Sibiului, din comunele Vurpăr, Dealul Cetății și Șeica, de la oi crescute liber în Podișul Hartibaciului, în Depresiunea Transilvaniei. Brânza stă la maturat între două și 12 luni și are pe coajă detalii care seamănă cu un spic de grâu.

Acest produs este asemănător cu brânză Manchego ce se produce în Spania, în Castilla la Mancha”.

Din 2015, producătorul a început să participe la concursuri internaționale. La International Cheese Awards, a obținut în 2015 Highly Commended, în 2017, medalia de bronz, iar în 2018 medalia de argint. În 2018, a câștigat medalia de bronz la World Cheese Awards, în Bergen, Norvegia.

Produsele se vând în marile magazine din România sub brandul Brânză de Horezu, dar și la export în Spania, Croaţia, Germania, Franța și Letonia sub brandul Tierra de Vâlcea (Pământ Vâlcean) sau Queso Monasterio de Horesu.

Exit mobile version