Ocolitoarea Băii Mari va costa 88 de milioane de euro

Varianta ocolitoare de 30 km este prevăzută cu conexiuni spre județele Cluj și Satu Mare

Lucrările la varianta ocolitoare de 30 km a municipiului Baia Mare vor debuta în 2023. Centura va avea două benzi pe sens doar în zonele cu trafic mai aglomerat, cu noduri de conexiune și cu intersecții de drum.     

Contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate a fost semnat de președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Bogdan, de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, și de reprezentanții societății ce va realiza studiul.

Durata de execuție a contractului este de un an și jumătate. Etapa I prevede elaborarea acestuia, obținerea de avize și acorduri necesare în maxim 6 luni.  Etapa II însumează întocmirea documentațiilor suport, pregătirea, evaluarea, depunerea și aprobarea cererii de finanțare, desfășurată în decurs de un an.

Suma pentru studiu este de 1,9 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată. Finanțarea va fi asigurată de către CJ Maramureș și Primăria Baia Mare, în baza acordului de asociere adoptat în 2020. Pentru asigurarea realizării proiectului a fost semnat un acord între CJ Maramureș și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Lucrările de execuție vor fi demarate în 2023. Valoarea proiectului este de 88 de milioane de euro, din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Lungimea estimată a centurii este de 30 km, cu o bandă, respectiv două benzi pe sens în zonele de trafic mai aglomerat și cu noduri rutiere, care vor asigura conectivitatea cu drumurile naționale și județene din zona adiacentă municipiului.

Șosele conectate cu viitoarea centură

Ocolitoarea va asigura conectivitate cu Aeroportul Internațional Maramureș, ce urmează să beneficieze de un terminal nou. Șeful CJ susține că apariția centurii va decongestiona traficul rutier de tranzit în zona metropolitană, va reduce accidentele rutiere și timpii de călătorie, îmbunătățind conectivitatea la nivel regional. Proiectul va fi realizat cu sprijinul administrațiilor din Baia Sprie, Tăuții-Măgherăuș, Groși, Recea și Dumbrăvița.

Exit mobile version