Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ocolitoarea Băii Mari va costa 88 de milioane de euro

Varianta ocolitoare de 30 km este prevăzută cu conexiuni spre județele Cluj și Satu Mare

Lucrările la varianta ocolitoare de 30 km a municipiului Baia Mare vor debuta în 2023. Centura va avea două benzi pe sens doar în zonele cu trafic mai aglomerat, cu noduri de conexiune și cu intersecții de drum.     

Contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate a fost semnat de președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Bogdan, de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, și de reprezentanții societății ce va realiza studiul.

Durata de execuție a contractului este de un an și jumătate. Etapa I prevede elaborarea acestuia, obținerea de avize și acorduri necesare în maxim 6 luni.  Etapa II însumează întocmirea documentațiilor suport, pregătirea, evaluarea, depunerea și aprobarea cererii de finanțare, desfășurată în decurs de un an.

Suma pentru studiu este de 1,9 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată. Finanțarea va fi asigurată de către CJ Maramureș și Primăria Baia Mare, în baza acordului de asociere adoptat în 2020. Pentru asigurarea realizării proiectului a fost semnat un acord între CJ Maramureș și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Lucrările de execuție vor fi demarate în 2023. Valoarea proiectului este de 88 de milioane de euro, din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Lungimea estimată a centurii este de 30 km, cu o bandă, respectiv două benzi pe sens în zonele de trafic mai aglomerat și cu noduri rutiere, care vor asigura conectivitatea cu drumurile naționale și județene din zona adiacentă municipiului.

Șosele conectate cu viitoarea centură

  • Drum Expres Someș
  • DN 1C Baia Mare – Halmeu (Satu Mare)
  • DN 1C Dej – Baia Mare
  • DN 18B Baia Mare – Târgu-Lăpuș
  • DN 18 Baia Sprie – Sighetu Marmației
  • DJ 182B Baia Mare – Șomcuta Mare
  • DC 99 Merișor
  • DC 97 Bozânta Mare
  • DC 68 Bozânta Mică
  • DC 68 Lăpușel
  • DC 25 Satu Nou de Sus

Ocolitoarea va asigura conectivitate cu Aeroportul Internațional Maramureș, ce urmează să beneficieze de un terminal nou. Șeful CJ susține că apariția centurii va decongestiona traficul rutier de tranzit în zona metropolitană, va reduce accidentele rutiere și timpii de călătorie, îmbunătățind conectivitatea la nivel regional. Proiectul va fi realizat cu sprijinul administrațiilor din Baia Sprie, Tăuții-Măgherăuș, Groși, Recea și Dumbrăvița.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Energie din biomasă cu eficiență ridicată - Climarol și Universitatea Oradea

Articolul următor

Producătorii maramureșeni au standuri gratis la Ekogala

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share