Majoritatea companiilor din Transilvania au mărit salariile angajaților

Creșterile cele mai importantante de salarii s-au produs în farmacii, comerț și transporturi | Foto: Valoria

Cele mai multe societăți comerciale din județe precum Cluj, Bihor, Brașov și Timiș au majorat salariile în acest an, rezultă dintr-un studiu realizat de agențiile de consultanță Valoria și Doing Business.

Cercetarea „Evoluția afacerilor din România” aduce perspectiva modului în care managerii au ajustat prognozele de la începutul anului. 78% dintre companii, față de 53% la debut de an, au majorat salariile angajaților. 22% dintre ele prognozează ca afacerile să le urce cu 5-10% în 2021, urmate de 17% care au bugetat o creștere de 10%-20%. Procentul companiilor care estimează creșteri de peste 20% este de 18%.

O creștere a afacerilor de 10-20% este previzionată de 28% dintre companiile de producție industrială, 29% dintre firmele de servicii profesionale, 42% dintre firmele de IT și de 49% în industria farmaceutică și de sănătate. O creștere a profitului de 10-20% este prognozată de 29% dintre firmele de servicii profesionale, 34% de media și publicitate, 43% din IT, 45% din agricultură și alimentație, 51% din sănătate.

Managerii au revenit asupra concedierilor

Se dublează procentul companiilor care și-au redus investițiile în 2021, de la 9% în prima parte a anului la 17% în cea de-a doua. Procentul firmelor care au stagnat investițiile a crescut de la 27 la 39%, iar procentul celor cu investiții mai mari a scăzut cu 4%. Cele mai multe firme din comerț (26%), energie și utilități (33%), IT (37%), agricultură și alimentație (54%), industria farmaceutică și de sănătate (55%) au crescut investițiile cu 10-20% în acest an.

Procentul companiilor care au redus numărul de angajați a fost de 15% față de 28% estimat la începutul anului. 36% dintre firmele de comerț, 37% din IT și 25% din sănătate au avut creșteri ale numărului angajaților de 10-20%, iar 33% dintre firmele de construcții și 27% din agricultură, de 20-30%.

Crește de la 17 la 28% procentul companiilor au crescut salariile cu 5-10% în acest an și de la 4 la 22% procentul celor care le-au mărit cu 10-20%. 34% dintre firmele din producție industrială, 37% din IT și 35% din construcții și imobiliare au crescut salariile cu 10-20% în acest an. Cele mai importante provocări au fost creșterea costurilor (68%), lipsa forței de muncă specializate (57%), menținerea fluxului de numerar (48%), optimizarea lanțului de aprovizionare (46%), schimbarea comportamentelor consumatorilor (41%).

Oportunitatea anului: noile canale de vânzare

Cele mai importante oportunități ale anului pentru companiile românești au fost noi produse și servicii, accesarea de noi canale de vânzare (48%), digitalizarea și automatizarea (43%), extinderea pe piețe externe (34%), accesarea de fonduri nerambursabile (31%) piața de e-commerce (24%).

„Sunt domenii care trec printr-o perioadă de creștere accelerată cum sunt industria, agricultura, IT, serviciile profesionale, dar și care traversează o perioadă dificilă. Îngrijorările vizează lipsa forței de muncă, creșterea costurilor și a ratei inflației, în timp ce oportunitățile privesc noi produse și servicii, noi canale de vânzare, digitalizarea și automatizarea, și extinderea pe piețele externe” – Dumitru Ion, CEO Kompass Romania

Studiul are la bază un chestionar care analizează percepțiile a 475 de manageri. Cele mai multe companii au sediul în București, urmate de  Cluj, Dâmbovița, Bihor, Iași, Brașov, Constanța, Timiș. Chestionarul a fost aplicat în perioada 7 septembrie – 7 noiembrie. Cei mai mulți respondenți provin din companii cu afaceri anuale sub 1 milion de de euro.

Exit mobile version