Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Majoritatea companiilor din Transilvania au mărit salariile angajaților

Creșterile cele mai importantante de salarii s-au produs în farmacii, comerț și transporturi | Foto: Valoria

Cele mai multe societăți comerciale din județe precum Cluj, Bihor, Brașov și Timiș au majorat salariile în acest an, rezultă dintr-un studiu realizat de agențiile de consultanță Valoria și Doing Business.

Cercetarea „Evoluția afacerilor din România” aduce perspectiva modului în care managerii au ajustat prognozele de la începutul anului. 78% dintre companii, față de 53% la debut de an, au majorat salariile angajaților. 22% dintre ele prognozează ca afacerile să le urce cu 5-10% în 2021, urmate de 17% care au bugetat o creștere de 10%-20%. Procentul companiilor care estimează creșteri de peste 20% este de 18%.

O creștere a afacerilor de 10-20% este previzionată de 28% dintre companiile de producție industrială, 29% dintre firmele de servicii profesionale, 42% dintre firmele de IT și de 49% în industria farmaceutică și de sănătate. O creștere a profitului de 10-20% este prognozată de 29% dintre firmele de servicii profesionale, 34% de media și publicitate, 43% din IT, 45% din agricultură și alimentație, 51% din sănătate.

Managerii au revenit asupra concedierilor

Se dublează procentul companiilor care și-au redus investițiile în 2021, de la 9% în prima parte a anului la 17% în cea de-a doua. Procentul firmelor care au stagnat investițiile a crescut de la 27 la 39%, iar procentul celor cu investiții mai mari a scăzut cu 4%. Cele mai multe firme din comerț (26%), energie și utilități (33%), IT (37%), agricultură și alimentație (54%), industria farmaceutică și de sănătate (55%) au crescut investițiile cu 10-20% în acest an.

Procentul companiilor care au redus numărul de angajați a fost de 15% față de 28% estimat la începutul anului. 36% dintre firmele de comerț, 37% din IT și 25% din sănătate au avut creșteri ale numărului angajaților de 10-20%, iar 33% dintre firmele de construcții și 27% din agricultură, de 20-30%.

Crește de la 17 la 28% procentul companiilor au crescut salariile cu 5-10% în acest an și de la 4 la 22% procentul celor care le-au mărit cu 10-20%. 34% dintre firmele din producție industrială, 37% din IT și 35% din construcții și imobiliare au crescut salariile cu 10-20% în acest an. Cele mai importante provocări au fost creșterea costurilor (68%), lipsa forței de muncă specializate (57%), menținerea fluxului de numerar (48%), optimizarea lanțului de aprovizionare (46%), schimbarea comportamentelor consumatorilor (41%).

Oportunitatea anului: noile canale de vânzare

Cele mai importante oportunități ale anului pentru companiile românești au fost noi produse și servicii, accesarea de noi canale de vânzare (48%), digitalizarea și automatizarea (43%), extinderea pe piețe externe (34%), accesarea de fonduri nerambursabile (31%) piața de e-commerce (24%).

„Sunt domenii care trec printr-o perioadă de creștere accelerată cum sunt industria, agricultura, IT, serviciile profesionale, dar și care traversează o perioadă dificilă. Îngrijorările vizează lipsa forței de muncă, creșterea costurilor și a ratei inflației, în timp ce oportunitățile privesc noi produse și servicii, noi canale de vânzare, digitalizarea și automatizarea, și extinderea pe piețele externe” – Dumitru Ion, CEO Kompass Romania

Studiul are la bază un chestionar care analizează percepțiile a 475 de manageri. Cele mai multe companii au sediul în București, urmate de  Cluj, Dâmbovița, Bihor, Iași, Brașov, Constanța, Timiș. Chestionarul a fost aplicat în perioada 7 septembrie – 7 noiembrie. Cei mai mulți respondenți provin din companii cu afaceri anuale sub 1 milion de de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Robot “made in Cluj” pentru curățarea deșeurilor de pe fundul oceanelor

Articolul următor

Liceul Ghibu, producător de energie. Una dintre cele mai moderne școli din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share