Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Robot “made in Cluj” pentru curățarea deșeurilor de pe fundul oceanelor

“Politehnistul” clujean Lucian Bușoniu a coordonat echipa românească de la Dubrovnik | Foto: UTCN

Primul sistem robotic pentru curățarea deșeurilor de pe fundul mării a fost realizat cu ajutorul unei echipe de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Acesta a trecut cu succes primele teste în condiții reale, în apele din apropierea orașului Dubrovnik (Croația). Sistemul de curățare, care funcționează în mod similar cu aspiratoarele-robot casnice, a fost capabil să vadă deșeurile de pe fundul mării și să se deplaseze spre ele. O sticlă de plastic a devenit primul deșeu oficial care a fost ridicat de pe fundul mării.

Seria de teste reprezintă un mic pas spre obiectivul umanității de a curăța, printr-o soluție rentabilă, fundul mărilor și oceanelor, unde se găsesc 90% din deșeurile marine. Sistemul este compus din roboți subacvatici, o navă de suprafață și o dronă care lucrează împreună.

Roboții subacvatici și dronele localizează și identifică deșeurile de pe fundul mării, utilizând senzorii și inteligența artificială. Atunci când sunt detectate deșeuri, un robot subacvatic echipat cu un dispozitiv de prindere este trimis să le colecteze. Sistemul este în curs de dezvoltare începând de acum doi ani în cadrul proiectului SeaClear, ce reunește cercetători și companii din cinci țări europene.

Ca roboțeii care îți aspiră casa

În octombrie trei componente-cheie ale sistemului au fost testate în condiții acvatice reale: robotul de inspecție subacvatică, un prototip al sistemului de prindere și o dronă aeriană. “Am mers într-o zonă turistică din Croația, insula Lokrum de lângă Dubrovnik, unul dintre primele locuri pe care dorim să le curățăm odată ce sistemul SeaClear va fi pe deplin operațional”, a declarat coordonatorul echipei românești, profesorul Lucian Bușoniu, de la UTCN.

Robotul SeaClear a adus la suprafață primul deșeu „oficial”: o sticlă de plastic. Evenimentul a avut loc în timpul unui test lângă Dubrovnik, dar cu apă mai puțin limpede. Echipa a testat un prototip de dispozitiv de prindere, printat 3D, pentru a identifica funcționarea în condiții reale și punctele slabe ale designului ce determină ruperea instrumentului. Cercetătorii au folosit un alt tip de dispozitiv de prindere, existent pe piață, și au reușit să adune gunoiul sub apă. Testul a fost important și pentru partea de software a proiectului.

“Conceptul este simplu, nu se deosebește cu mult de roboțeii de curățenie de acasă. Complexitatea poziționării și controlului robotului, precum și a identificării și colectării gunoiului este mult mai ridicată, iar obiectivele sistemului sunt mult mai dificil de atins. A fost important să testăm conceptul, iar acum trebuie să analizăm toate seturile de date provenite de la camere, sonar și senzorii de poziționare a robotului, pentru a îmbunătăți softul” – Lucian Bușoniu

Soluție clujeană la o problemă de mediu mondială

Un sistem robotic complet autonom pentru curățarea deșeurilor marine ar fi o soluție esențială și ieftină la una dintre cele mai mari probleme de mediu cu care se confruntă planeta noastră. Oceanele conțin până la 66 de milioane de tone de deșeuri (bucăți de plastic, sticle, cauciucuri). Deșeurile de la suprafață reprezintă doar 6%, restul aflându-se pe fundul apei.

Stațiunile turistice și autoritățile portuare recurg la scafandri pentru a curăța deșeurile de pe fundul mării, manevre costisitoare și periculoase. În 2020, o acțiune de curățare a deșeurilor marine exclusiv umană din aceeași zonă de testare, lângă insula Lokrum, a dus la colectarea a 88 kg de deșeuri de pe fundul mării în o oră, cu 17 scafandri. SeaClear ar trebui să obțină rezultate similare cu o intervenție umană minimă.

Acesta este un proiect european finanțat prin programul Orizont 2020, care se desfășoară până în 2023. Bugetul este de 5 milioane de euro. Echipa este formată de 49 de cercetători de la opt parteneri: TU Delft, Autoritatea Portuară Hamburg, UTCN, Subsea Tech, TU München, Fraunhofer CML, Universitatea Dubrovnik, Agenția Regională DUNEA (Croația).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Comisia Europeană a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructură inteligentă al României

Articolul următor

Majoritatea companiilor din Transilvania au mărit salariile angajaților

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share