Cercetătorii clujeni: inflația se domolește anul viitor

Un studiu academic realizat la Cluj prevede creșterea produsului intern brut (PIB) cu 3,7% în anul viitor și temperarea inflației începând cu trimestrul III. 

Școala de Științe Sociale a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a realizat, la final de an, o analiză privind evoluția economiei românești în 2021, oferind și previziuni pentru 2022, inclusiv cele mai importante tendințe economice de urmărit.

Potrivit cercetătorilor UBB, 2021 a fost anul redresării deosebit de rapide a economiei, fenomen însoțit însă de creșterea presiunilor inflaționiste atât pe plan intern, cât și extern. După scăderea de 3,7% din anul 2020, economia României a beneficiat de o recuperare dinamică înregistrând un ritm de creștere de 6,3% până la finalul anului 2021.

Această evoluție înseamnă că produsul intern brut al țării a reușit să revină la nivelul prepandemic într-o perioadă relativ scurtă de timp (în un an și jumătate), pe când în crizele anterioare (1996-1997, 2008-2009), economia a avut nevoie de 5-6 ani până la recuperarea completă.

Determinanții evoluției favorabile a PIB

În a doua jumătate a anului 2021, economia României a început să piardă din ritm, pe fondul creșterii presiunilor inflaționiste (cu efecte negative asupra venitului real disponibil și, în consecință, asupra cererii în termeni reali a populației), al blocajelor apărute pe anumite segmente ale lanțurilor globale de producție și de aprovizionare (care au afectat negativ, în mod special, activitatea industrială), respectiv al agravării crizei energetice și valului din toamnă al pandemiei.

Principalele fenomene economice de remarcat din 2021 

„2022 va fi un an provocator din perspectiva menținerii echilibrelor psiho-socio-economice, de aceea, orice gestiune deficitară a pandemiei va genera efecte directe și imediate în evoluția societății și economiei naționale” –  rectorul UBB, Daniel David.

„În 2021 am asistat la o revenire dinamică a economiei naționale, pe un orizont de timp de 3-4 ori mai scurt decât în situațiile crizelor economice anterioare, dar cu o pierdere importantă de ritm spre finalul acestui an. Un factor important  este impulsul generat de redeschiderea economiilor naționale la nivel global. În 2022 se impune o schimbare de abordare în gestionarea situației economice naționale, fără a mai fi luat în calcul acest factor. Fără consecvență și coerență în deciziile care vizează economia națională nu vom reuși să continuăm stimularea creșterii consumului privat” – decanul FSEGA,  Răzvan Mustață

Referindu-se la tendințele din 2022, cercetătorii clujeni apreciază că faza incipientă și dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat și se așteaptă la încetinirea considerabilă a creșterii economice. După o recuperare spectaculoasă în 2021, ritmul creșterii economice ar putea încetini semnificativ, estimările arătând o creștere de doar 3,7% a PIB în 2022.

Factorii pe care se bazează previziunea: 

Sursa: Studiu FSEGA

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, cercetătorii clujeni se așteaptă ca rata anuală a inflației să-și atingă vârful în trimestrul II al anului viitor, iar ulterior să se tempereze gradual în linie cu stabilizarea prețurilor energetice și atenuarea blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare dar și în contextul normalizării politicii monetare.

Principalii factori de risc în 2022:

Studiul este realizat în cadrul proiectului de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, un proiect care monitorizează evoluția economiei naționale în timp real, în contextul pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.

Exit mobile version