Castelul Teleki, cumpărat cu 210.000 de euro

Urmașii omului politic au preluat castelul, dar nu au avut resurse pentru reabilitare | Foto: Gândul

Consilierii din Maramureș au adoptat proiectul de hotărâre privind achiziționarea Castelului Teleki Geza din Pribilești în patrimoniul județului, cu suma de 210.000 euro.

Acesta este o clădire monument istoric importantă pentru patrimoniul cultural și pentru istoria județului, care are nevoie de o reabilitare completă, în prezent fiind într-o stare de degradare avansată. Anul viitor va fi depusă cererea de finanțare pentru reabilitare, iar ulterior va fi introdus în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al Maramureșului.

Clădirea a fost construită în sec. XIX-lea și utilizată ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Teleki Geza, fost scriitor și om politic maghiar, iar în 1897 castelul a fost modernizat în stil eclectic și supraetajat. În 1949, a fost naționalizat, iar în timpul regimului comunist clădirea a fost folosită în diverse scopuri: sediu de cooperativă agricolă de producție, sală de cinema, depozit de cereale.

Întrucât domeniul nu a fost revendicat de moştenitorii vechilor proprietari, în 2006 a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung, iar în 2007, imobilul a fost cumpărat de un urmaş englez al familiei Teleki care nu a reușit să îl reabiliteze.

În 2019 era scos la licitație prin Casa Artmark cu un preț de pornire de 275.000 de euro și o valoare estimativă de adjudecare de 500.000 de euro. Castelul se află pe un domeniu de 7.000 mp și o suprafață construită de 1.400 mp. Conacul familiei Teleki era înconjurat de un parc de 16 ha.

Exit mobile version