Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Teleki, cumpărat cu 210.000 de euro

Urmașii omului politic au preluat castelul, dar nu au avut resurse pentru reabilitare | Foto: Gândul

Consilierii din Maramureș au adoptat proiectul de hotărâre privind achiziționarea Castelului Teleki Geza din Pribilești în patrimoniul județului, cu suma de 210.000 euro.

Acesta este o clădire monument istoric importantă pentru patrimoniul cultural și pentru istoria județului, care are nevoie de o reabilitare completă, în prezent fiind într-o stare de degradare avansată. Anul viitor va fi depusă cererea de finanțare pentru reabilitare, iar ulterior va fi introdus în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al Maramureșului.

Clădirea a fost construită în sec. XIX-lea și utilizată ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Teleki Geza, fost scriitor și om politic maghiar, iar în 1897 castelul a fost modernizat în stil eclectic și supraetajat. În 1949, a fost naționalizat, iar în timpul regimului comunist clădirea a fost folosită în diverse scopuri: sediu de cooperativă agricolă de producție, sală de cinema, depozit de cereale.

Întrucât domeniul nu a fost revendicat de moştenitorii vechilor proprietari, în 2006 a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung, iar în 2007, imobilul a fost cumpărat de un urmaş englez al familiei Teleki care nu a reușit să îl reabiliteze.

În 2019 era scos la licitație prin Casa Artmark cu un preț de pornire de 275.000 de euro și o valoare estimativă de adjudecare de 500.000 de euro. Castelul se află pe un domeniu de 7.000 mp și o suprafață construită de 1.400 mp. Conacul familiei Teleki era înconjurat de un parc de 16 ha.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Au fost desemnați subcontractorii modernizării Bazei NATO din Câmpia Turzii

Articolul următor

Proiectul Centurii Beclean, lansat în noaptea de Anul Nou

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share