Unde investim în imobiliare în 2022? Cluj, Brașov, Sibiu, Oradea

Creșterile estimate la apartamente în acest an sunt mai mari față de cele ale caselor și terenurilor | Foto: Grand Park

Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu și Oradea se numără printre orașele din România indicate pentru investițiile imobiliare în acest an de către specialiștii în domeniu, prin prisma calității vieții și a investițiilor în infrastructură.

Printre orașele care atrag tot mai mulți investitori datorită calității vieții și a infrastructurii în plină dezvoltare se numără Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Oradea, Alba Iulia, Timișoara, Sibiu conform unui studiu al agenției imobiliare RE/MAX. Aceasta a expus o serie de puncte forte ale celor mai apreciate orașe din România, precum și posibilitățile de dezvoltare pentru anii următori.

Orașe pentru investiții imobiliare

Sursa: RE/MAX

Respondenții sondajului, specialiști în domeniul imobiliar, au oferit răspunsurile pe care le intuiesc din evoluția pieței și a comportamentului clienților, luând  în calcul și tendințele existente la nivel internațional.

Ei sunt optimiști cu privire la creșterea economică, scenariile negative fiind luate în calcul de sub 20% dintre aceștia. O evoluție a economiei va avea impact pozitiv și asupra situației din piața imobiliară. În caz de creștere, fie ea chiar și moderată, dar chiar și în situația unei stagnări, interesul pentru proprietăți va fi și el pe un trend pozitiv.

Cei mai mulți specialiști imobiliari prevăd că prețurile caselor vor înregistra o creștere în perioada următoare. Tendința este văzută ca o continuare firească a procentului de vânzări case din 2021. Pentru că interesul pentru case și terenuri în mediul urban a fost unul crescut în 2021, specialiștii se așteaptă ca tendința să ducă la o creștere a prețurilor, inclusiv în materie de teren intravilan.

Creșterile prognozate în cazul apartamentelor sunt și mai mari față de cele ale caselor și terenurilor. Explicația poate sta chiar în numărul tranzacțiilor din acest an – cele mai multe proprietăți tranzacționate au fost apartamentele cu 2 și 3 camere. Specialiștii în imobiliare nu prevăd schimbări importante la prețurile pentru spații comerciale. Acest lucru este influențat de adaptarea la contextul pandemic, care a mutat tot mai multe afaceri în mediul online.

Clădirile de birouri nu par să se îndrepte către o creștere considerabilă a prețurilor. Cel mai probabil, această tendință provine și din mutarea muncii în sistem de la distanță sau hibrid pentru o bună parte din companii. Totuși, nu se prognozează scăderi importante, ci respondenții merg mai degrabă pe varianta stagnării și creșterii prețurilor.

Pe piața chiriilor pentru apartamente și garsoniere nu se prevăd schimbări masive. Marile centre universitare au început să funcționeze din nou și în mediul offline, iar tendința de lucru remote se îndreaptă mai degrabă către biroul hibrid, în care angajații lucrează și de acasă, dar și de la birou. Chiriile nu vor înregistra, cel mai probabil, scăderi mari, ci vor rămâne la un nivel relativ constant. Creșteri se vor vedea cel mai probabil în orașele foarte dezvoltate, în special pe fondul creșterii prețurilor la locuințe.

Specialiștii nu prevăd o creștere importantă a costurilor pentru închirierea spațiilor business. Tendința de stagnare este una încurajatoare pentru persoanele care plănuiesc să mute activitatea echipei înapoi într-o clădire de birouri. Sondajul RE/MAX a fost realizat pe 214 specialiști, din opt orașe.

Exit mobile version