Festivalul – concurs „D’ale porcului” a dat startul petrecerilor în aer liber din Oradea

În weekend, la Oradea, s-a deschis sezonul petrecerilor în aer liber, cu Festivalul-concurs „D’ale porcului”. S-au întrecut în rețete tradiționale de preparare a porcului nouă comune din județul Bihor.

În cadrul evenimentului, Beers Nova a lansat berea artizanală doboRÂT

Cei care au trecut pragul festivalului și-a dedulcit papilele gustative cu cârnați, caltaboși, toroș, grătare și alte produse din porc. Bineînțeles, udate din belșug cu pălincă și bere artizanală.

Juriu de 5 stele

Juriul, format din bucătari celebri, a început cu jurizarea pălincii. Nina Rus, de la păstrăvăria Rin din Bistrița, a mulțumit într-un grai neaoș ardelenesc pentru invitația de a face parte din juriu, spunând că va încerca „să fure” din rețetele tradiționale de la participanții la concurs.

De la tăierea porcului nu poate lipsi pălinca

Alt membru al juriului, Mircea Groza din Zalău, poate singurul arheolog culinar din România, un om care adună de zeci de ani rețete populare, a fost încântat și el de atmosfera evenimentului.

„Mă ocup de salvarea a ceea ce mai putem salva din tradiția culinară a românilor, într-o perioadă în care din ce în ce mai des se vorbește de globalizare, un cuvânt pe care eu îl urăsc din tot sufletul”, a declarat Mircea Groza.

Adrian Neag, reprezentantul Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România, a constatat „o plăcere deosebită în rândul celor care vor găti”, încheindu-și cuvântarea, ca de obicei, cu un citat din George Bernath Show: „Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”.

Trofeul „D’ale porcului” a fost câștigat de Valea lui Mihai

Din juriu au mai făcut parte Bogdan Vandici – câștigător Chef la cuțite, Alexandru Șandrău – Chef Complex President din Băile Felix, Ciprian Sotoc – Chef Opera Events Oradea și Ioan Șora – președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Bihor.

Clasamentul Festivalului-concurs „D’ale porcului” a fost următorul: Locul 1 – Valea lui Mihai, Locul 2 – Oșorhei, Locul 3 – Tulca. Premiul – Cea mai bună pălincă – Nojorid, Premiul cei mai buni cârnați – Tulca, Premiul cei mai buni caltaboși – Pomezău, Premiul cel mai bun produs local – Valea lui Mihai și Premiul de popularitate Oșorhei.

Exit mobile version