Clujul își pune în mișcare primul fond de investiții în inovare

10 echipe de tineri antreprenori s-au calificat în faza următoare a cursei pentru prima competiție finanțată prin Fondul de Inovare și Experiment (FIX) Cluj.

Echipele participante au venit cu idei aplicabile în oraș | Foto: FIX

10 echipe de tineri antreprenori s-au calificat în faza următoare a cursei pentru prima competiție finanțată prin Fondul de Inovare și Experiment (FIX) Cluj.

În cele două zile de eveniment, 40 de echipe au susținut sesiuni de pitching în fața juraților. Acestea le-au demonstrat cât de bine și-au îmbunătățit ideile de business în cadrul programului de mentorat și educație antreprenorială din cadrul FIX. Doar 10 echipe au trecut în etapa următoare a FIX. Ele vor primi, fiecare, câte 12.000 de euro pentru a progresa în dezvoltarea proiectelor.

“Discuția deschisă cu tinerii antreprenori demonstrează că orașul e pe mâini bune. Ideile lor, potențialul și modul în care își testează ideile și prototipurile în comunitate denotă că resursa umană din Cluj-Napoca este extrem de bine pregătită pentru provocările viitorului.

Tinerii au toate ingredientele necesare pentru a-și atinge potențialul în orașul nostru, datorită colaborării strânse dintre administrație, mediul privat, sectorul ONG și societatea civilă.

Dacă această primă ediție va fi un succes, ne propunem ca, până în 2027, să investim 3,5 milioane de euro în mecanismul de finanțare a inovării și antreprenoriatului. Parteneriatul este cu Clusterul de Educație C-EDU, Fundația Botnar, mediul privat, actorii relevanți din societatea civilă”, spune edilul Emil Boc.

Granturi de 50.000 de euro

Această etapă a proiectului FIX s-a desfășurat la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Proiect unic în România, FIX este primul fond de inovare dedicat finanțării inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor clujeni. A fost lansat în 2021 de Primăria Cluj-Napoca, C-EDU și Fundația Botnar.

Demo Day 1 a reunit membri ai echipelor, mentori, jurați, persoane implicate în FIX. Aceștia au schimba idei și opinii dincolo de ecranele digitale. Echipele sunt formate din tineri de 16-26 de ani care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca. Programul vine în ajutorul echipelor prin granturi de până la 50.000 de euro pentru a experimenta, a testa și a-și dezvolta proiectele inovatoare.

Cele 10 echipe câștigătoare

Exit mobile version