Comunele din Apuseni își finanțează planurile urbanistice prin PNRR

Proiectul vizează actualizarea planurilor urbanistice generale (PUG) pentru 14 comune situate în zona Munților Apuseni. Acesta a fost depus pentru finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Proiectul vizează actualizarea planurilor urbanistice generale (PUG) pentru 14 comune din Munții Apuseni. Acesta a fost depus pentru finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Un acord de asociere a fost încheiat în acest scop între Consiliul Județean Cluj și comunele în cauză. Acestea sunt Băișoara, Beliș, Ciucea, Izvoru Crișului, Mărișel, Mănăstireni, Mărgău, Măguri-Răcătău, Negreni, Poieni, Râșca, Săcuieu, Săvădisla, Sâncraiu.

Prin intermediul acordului forul județean și-a asumat coordonarea, achiziția și finanțarea activităților necesare actualizării PUG-urilor până la faza aprobării lor. Valoarea totală a proiectului ce urmează să fie depus pentru finanțare europeană de CJ Cluj este de 9,6 milioane de lei.

„Am reușit să identificăm această sursă de finanțare nerambursabilă, de 2 milioane de euro. Cu ajutorul ei urmărim să susținem dezvoltarea întregii zone de munte a județului.

Inițial, cheltuielile cu actualizarea acestor documentații urbanistice vor fi acoperite din fonduri proprii Ulterior vor fi decontate din PNRR. Până în 2025, toate comunele clujene vor beneficia de PUG-uri în termen de valabilitate”, susține Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Necesitatea actualizării acestor documentații de urbanism a fost determinată de faptul că, la nivelul județului, există comune care au în vigoare PUG-uri elaborate în anii 2000, cu o vechime de peste 20 de ani.

Acest aspect a fost identificat în Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj, elaborat împreună cu specialiștii Băncii Mondiale. Documentul a identificat drept cauze lipsa personalului de specialitate și a resurselor financiare necesare actualizării documentațiilor.

Exit mobile version