Gospodăriile tradiționale din Izvorul Crișului primesc 60.000 € gratis de la UE

Comuna Izvoru Crișului a fost selectată ca beneficiar al proiectului "Ruta satelor cu arhitectură tradițională" finanțat prin Planul Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR).

Mai multe case tradiționale din comuna clujeană vor fi alese pentru proiectul de reabilitare | Foto: Claudiu Salanță

Comuna Izvoru Crișului a fost selectată ca beneficiar al proiectului “Ruta satelor cu arhitectură tradițională” finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Apelul de proiecte a fost lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Proiectul din județul Cluj presupune reabilitarea a opt gospodării tradiționale (casa și anexele acesteia) prin asigurarea unei finanțări de maximum 60.000 de euro.

“Ce poate fi mai interesant pentru un arhitect, pasionat de arhitectură rurală, decât să parcurgă ulițele satelor și să descopere gospodăriile tradiționale valoroase care sunt acolo și au potențial de reabilitare?

Nu doar să le descopere, ci să aibă ocazia de a participa la salvarea acestora prin intermediul fondurilor europene disponibile. Felicitări primarului Laszlo Bodis și administratorului public Orsolya Helena Lukacs!”, a transmis arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

În baza îndrumarului MIPE, o comisie are sarcina identificării gospodăriilor care prezintă elementele necesare pentru a fi incluse în program. Aceasta este formată din reprezentanții primăriei, Muzeului Etnografic – director Tudor Sălăgean, Direcției de Cultură Cluj – Virgil Pop și arhitectul șef al județului.

Finanțări separate pentru restaurare și promovare

MIPE a publicat metodologia aferentă procedurii de selecție pentru identificarea obiectivelor celor 12 rute culturale. Investiția presupune două tipuri de intervenții: promovarea a 300 de obiective turistice, restaurarea a 225 de obiective. Fiecare rută culturală are specificul ei, motiv pentru care potențialii solicitanți trebuie să acorde o atenție sporită metodologiei publicate și informațiilor prezentate.

„Fac un apel către toate autoritățile publice locale să aibă în vedere această investiție. Să depună în termenul stabilit de metodologie documentele solicitate. Sunt pași ușor de parcurs, iar beneficiile ar putea fi foarte mari: promovarea localităților prin componenta turism și dezvoltarea de noi modele antreprenoriale în jurul obiectivelor care vor fi cuprinse în PNRR”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu.

Investiția nr. 1, promovarea celor 12 rute turistice și culturale, presupune sprijin financiar de 103 milioane de euro pentru promovarea a 12 rute și modernizarea sau reabilitarea siturilor turistice incluse.

Care sunt cele 12 trasee

Sursa: MIPE

Exit mobile version