Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gospodăriile tradiționale din Izvorul Crișului primesc 60.000 € gratis de la UE

Comuna Izvoru Crișului a fost selectată ca beneficiar al proiectului "Ruta satelor cu arhitectură tradițională" finanțat prin Planul Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR).
Mai multe case tradiționale din comuna clujeană vor fi alese pentru proiectul de reabilitare | Foto: Claudiu Salanță

Comuna Izvoru Crișului a fost selectată ca beneficiar al proiectului “Ruta satelor cu arhitectură tradițională” finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Apelul de proiecte a fost lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Proiectul din județul Cluj presupune reabilitarea a opt gospodării tradiționale (casa și anexele acesteia) prin asigurarea unei finanțări de maximum 60.000 de euro.

“Ce poate fi mai interesant pentru un arhitect, pasionat de arhitectură rurală, decât să parcurgă ulițele satelor și să descopere gospodăriile tradiționale valoroase care sunt acolo și au potențial de reabilitare?

Nu doar să le descopere, ci să aibă ocazia de a participa la salvarea acestora prin intermediul fondurilor europene disponibile. Felicitări primarului Laszlo Bodis și administratorului public Orsolya Helena Lukacs!”, a transmis arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

În baza îndrumarului MIPE, o comisie are sarcina identificării gospodăriilor care prezintă elementele necesare pentru a fi incluse în program. Aceasta este formată din reprezentanții primăriei, Muzeului Etnografic – director Tudor Sălăgean, Direcției de Cultură Cluj – Virgil Pop și arhitectul șef al județului.

Finanțări separate pentru restaurare și promovare

MIPE a publicat metodologia aferentă procedurii de selecție pentru identificarea obiectivelor celor 12 rute culturale. Investiția presupune două tipuri de intervenții: promovarea a 300 de obiective turistice, restaurarea a 225 de obiective. Fiecare rută culturală are specificul ei, motiv pentru care potențialii solicitanți trebuie să acorde o atenție sporită metodologiei publicate și informațiilor prezentate.

„Fac un apel către toate autoritățile publice locale să aibă în vedere această investiție. Să depună în termenul stabilit de metodologie documentele solicitate. Sunt pași ușor de parcurs, iar beneficiile ar putea fi foarte mari: promovarea localităților prin componenta turism și dezvoltarea de noi modele antreprenoriale în jurul obiectivelor care vor fi cuprinse în PNRR”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu.

Investiția nr. 1, promovarea celor 12 rute turistice și culturale, presupune sprijin financiar de 103 milioane de euro pentru promovarea a 12 rute și modernizarea sau reabilitarea siturilor turistice incluse.

Care sunt cele 12 trasee

 • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate
 • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate
 • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate
 • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate
 • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate
 • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate
 • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate
 • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate
 • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate
 • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate
 • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării)
 • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din 20 de sate

Sursa: MIPE

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

HOTCO, 5th edition, 30-31 May, in Budapest

Articolul următor
Dezvoltatorul imobiliar care construiește cel mai mare proiect rezidențial din Cluj-Napoca, SDC, a anunțat începerea lucrărilor la un ansamblu de case.

SDC va ridica un ansamblu rezidențial în Popești

Citește și:
Citeste mai mult

Clujul găzduiește Aviation-Event 2023

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAC) a oferit un preambul al conferinţei internaţionale de aviaţie. Au fost prezenți…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share