Legea offshore, adoptată

Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat, în urmă cu mai puțin de o oră modificarea Legii 256 din 2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore – binecunoscută ca legea offshore.

Un prim pas a fost făcut în 11 mai 2022 când Senatul României a aprobat proiectul de lege de modificare.

Senatorii au decis, printre altele:

Vom reveni și asupra variantei care a fost adoptată de Camera Deputaților, variantă care va fi trimisă spre promulgare președintelui României.

În același timp, în urmă cu mai puțin de o săptămână, mai multe organizații neguvernamentale au adresat Parlamentului o scrisoare deschisă, exprimându-și îngrijorarea că: “România nu are pregătit un cadru legislativ solid care să vizeze protecția mediului în cazul unor accidente majore la operațiunile petroliere din Marea Neagră”. 

Scrisoarea deschisă poate fi lecturată dând click AICI

Vă reamintim că modificarea legii a fost solicitată de companiile care desfășoară activități de explorare și producție de gaze în Marea Neagră. Cei mai avansați sunt cei de la Black Sea Oil& Gas (BSOG) care vor începe exploatarea perimetrului XV – Midia din Marea Neagră.

Totodată, cea mai importantă concesiune din Marea Neagră este perimetrul Neptun Deep, cu rezerve estimate la minim 40 mld mc de gaze naturale, concesionari fiind OMV Petrom și Romgaz, cei mai importanți producători de gaze naturale din România.

Romgaz a semnat în 3 mai contractul de vânzare-cumpărare a participației ExxonMobil, compania americană deținând 50% din participația în Neptun Deep.  Valoarea tranzacției se cifrează la 1,06 mld. de dolari. Potrivit declarațiilor oficiale ale conducerii Romgaz, prima producție de gaze din acest perimetru este estimată pentru sfârșitul anului 2026 sau începutul lui 2027.

Exit mobile version