Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Legea offshore, adoptată

Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat, în urmă cu mai puțin de o oră modificarea Legii 256 din 2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore – binecunoscută ca legea offshore.

Un prim pas a fost făcut în 11 mai 2022 când Senatul României a aprobat proiectul de lege de modificare.

Senatorii au decis, printre altele:

  • eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri cu menținerea grilei de impozitare în cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 85 lei/MWh
  • creșterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, pentru a încuraja investițiile în acest sector
  • eliminarea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit, pentru a asigura respectarea principiului Codului Fiscal care prevede ca toate sectoarele de activitate să fie tratate uniform
  • titularilor de acorduri petroliere li se vor aplica, totodată, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevențe și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare, existente la data de 1 ianuarie 2023.
  • sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore și onshore de adâncime ca impozit asupra veniturilor suplimentare, se colectează într-un cont special utilizat pentru finanţarea înfiinţării şi extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale, precum şi alte investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului

Vom reveni și asupra variantei care a fost adoptată de Camera Deputaților, variantă care va fi trimisă spre promulgare președintelui României.

În același timp, în urmă cu mai puțin de o săptămână, mai multe organizații neguvernamentale au adresat Parlamentului o scrisoare deschisă, exprimându-și îngrijorarea că: “România nu are pregătit un cadru legislativ solid care să vizeze protecția mediului în cazul unor accidente majore la operațiunile petroliere din Marea Neagră”. 

Scrisoarea deschisă poate fi lecturată dând click AICI

Vă reamintim că modificarea legii a fost solicitată de companiile care desfășoară activități de explorare și producție de gaze în Marea Neagră. Cei mai avansați sunt cei de la Black Sea Oil& Gas (BSOG) care vor începe exploatarea perimetrului XV – Midia din Marea Neagră.

Totodată, cea mai importantă concesiune din Marea Neagră este perimetrul Neptun Deep, cu rezerve estimate la minim 40 mld mc de gaze naturale, concesionari fiind OMV Petrom și Romgaz, cei mai importanți producători de gaze naturale din România.

Romgaz a semnat în 3 mai contractul de vânzare-cumpărare a participației ExxonMobil, compania americană deținând 50% din participația în Neptun Deep.  Valoarea tranzacției se cifrează la 1,06 mld. de dolari. Potrivit declarațiilor oficiale ale conducerii Romgaz, prima producție de gaze din acest perimetru este estimată pentru sfârșitul anului 2026 sau începutul lui 2027.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La Timișoara a fost deschisă o școală superioară de leadership

Articolul următor
Terminarea lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apǎ şi canalizare în zona Dej a fost marcată de Compania de Apă Someș (CAS).

Compania de Apă Someș a finalizat primul contract din POIM

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share